В този епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините изтъкнат

...
В този епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините изтъкнат
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ

В този епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините бележит епидемиолог, академик с интернационално самопризнание и някогашен член на НОЩ дава отговор на въпроса оправя ли се страната с пандемията .

Специален посетител в 14 епизод е проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания

 Националният център по заразни и паразитни заболявания

Епидемичното разпространяване на пандемията в нашата страна сега има небивали размери от началото на пандемията до момента. Регистрирани са максимален брой болни и умряли от пиковете при предходните две талази – през есента на 2020 и напролет на 2021 година ", съобщи проф. Кантарджиев и очерта тъжните върхове.

Рекордите

" 25 хиляди случая на инфектирани бяха регистрирани напролет на тази година и 23 хиляди случаи през есента на 2020 година.

В момента на седмична база случаите са 27 хиляди.

Второто плашещо нещо е огромната смъртност.   Аз предупреждавах за това още през септември тази година, че леталитетът ще е по-голям.

През септември 2020 година са умряли 200 души, в този момент през септември 2021 година са умряли 2000 индивида - 10 пъти повече.

Ако през октомври предходната година са умряли 400, в този момент тези 400 души ги реализираме единствено за четири следващи дни.

Но тези данни не се разясняват от Министерство на здравеопазването . А тези плашещи обстоятелства би би трябвало малко да притъпят бодряческия звук на Министерството на здравеопазването ", уточни още проф. Кантарджиев.



Проф. Кантарджиев смята, че от седмици посредством Министерство на здравеопазването се организира една наклонност -   " вместо да се убеждават хората, да се заблуждават .. ".

" Аз всеки ден беседвам с хората, експортирам онлайн лекции за имунизациите и с наслада споделям, че след тези лекции процентът на искащите се да се имунизират пораства – и в столицата, и в провинцията ".  

Като образци за това, че се вземат ограничения, които са или закъснели или неразбираеми, или неизпълними някогашният шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания уточни:

Лошите образци

" Зелените документи - трябваше още през лятото да се каже на жителите, че от от септември или октомврите ще влязат в действие и хората да премислят своето държание.

Другата неизпълнима концепция - персоналните лекари да изписват безплатните Covid предписания.

Трето нещо, че ще има безвъзмездни антигенни проби, обезпечени от Министерство на здравеопазването за лечебните заведения - само че такива няма, мои сътрудници звънят и ме питат от кое място ще ги получат, аз не зная.

 БГНЕС

Според проф. Кантарджиев в този момент поради забавените ограничения и въвеждане на зелени документи, с напора за антигенни проби и имунизиране, в действителност се усилва и рискът от заразяването по време на тези процеси

На въпрос нужен ли е в този момент НОЩ на страната ни , специалистът съобщи, че НОЩ, който беше основан февруари 2020 година беше своевременен и това, което направи да приготви болничната система, е несъмнено.

" Имахме доста огромни проблеми и с огромни старания ги преодоляхме. Сега целеустремено и поредно всичко положително се унищожава. Свалям шапка на сътрудниците си лекари, които работят в ужасни условия в този момент.

Министерство на здравеопазването направи по този начин, че да не се финансират лечебните заведения, които главно лекуват пациентите с Covid-19 и поемат най-тежкия удар от тази борба... ", със съжалание съобщи проф. Кантарджиев.



Слушайте епизода тук:

Или тук:



От диалога ще научите още:

❎ Прилага ли Министерство на здравеопазването Планът за справяне с пандемията

❎ Работи ли Министерство на здравеопазването в медиен и политически комфорт

❎ Използваха ли политиците пандемията за личните си борби

❎ Необходим ли ни е НОЩ

❎ Закъсняха ли зелените документи

❎ Да има ли зелен документ и за хората с антитела

❎ Защо могат да не се имунизират и кои тъкмо преболедували пациенти с антитела

❎ Трябва ли да се тестват децата

❎ Защо не се имунизират учителите

❎ Удачно ли е да си върнат учебно заведение най-малките до 4 клас

 БНР

Проф. Тодор Кантарджиев счита, че сбърканите послания на Министерство на здравеопазването са объркали даже Министерството на образованието и науката. По думите му " криенето, неглижирането и заблуждаването на обществото няма за доведат до нищо положително. Следващите две седмици ще са доста тежки за българския народ .

Аз персонално преди три седмици си сложих третата бустерна доза , сподели епидемилогът, който има най-голямо доверие в БНР като медия за хората. 

 Проф. Тодор Кантарджиев Личен списък

Професор доктор Тодор Кантарджиев приключва Медицинска Академия София през 1981 година, като доктор. От 1981 до 1982 година работи в гр. Белово, от 1982 година е теоретичен помощник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 година е в НЦЗПБ, поредно е управлявал лабораторен бранш, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 година - Отдел микробиология. Има три специалности: Микробиология, Клинична имунология и Епидемиология на инфекциозните заболявания. Доктор на медицинските науки е от 2008 година на тематика " Проучвания върху етиологичната диагностика и етиотропната терапия на микозите в България ".

Опитът на проф. Кантарджиев е в следните области: Клинична микробиология, Епидемиология на инфекции добити в обществото, Медицинска микология, Антибиотици, Индикация на рискови инфекции, Надзор на лекарствена устойчивост, Структура на мрежа от лаборатории, Акредитация на лаборатории, Стандартизация на лабораторни способи.

Специализации:

Европейската Федерация на Микробиолозите – Берлин, Институт Роберт Кох, Германия

1990 – Асоциация на Германските Миколози. – Фрайбург, Германия

1991 – Стипендия към Немската Асоциация за Академичен Обмен – Мюнстер, Германия

1999 – Кралското общество – Абърдийн, Англия

2001 - Кралското общество – Абърдийн, Великобританния

Членува в голям брой научни организации. Председател на Българската Асоциация на Микробиолозит

Всички епизоди на подкаста " Коронавирус Ваксините " можете да чуете в :

☑️ В  - подкаст платформата на БНР

☑️ В 

☑️ В 

☑️ В 

☑️ В Apple Podcasts през iTunes

☑️ Във 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР