В току-що излязлата си книга Символи на християнските мозайки“ световно

...
В току-що излязлата си книга Символи на християнските мозайки“ световно
Коментари Харесай

Проф. Табаков: В България има изключителни образци на раннохристиянското изкуство

В преди малко излязлата си книга „ Символи на християнските мозайки “ международно приетият академик проф. Славик Табаков събира многогодишния си опит и в действителност основава най-големия указател на 280 съществени раннохристиянските признака, съдържащ 430 изображения от 24 страни. Включени са и над 350 бележки, цитати от Библията, богослови, историци и изкуствоведи.

 Справочникът съдържа информация за историческото време, когато тези изящни мостри на изкуството са основани, както и за църквите, манастирите и музеите, където тези мозайки и обекти могат да се видят на място.

Паралелите демонстрират уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в България и техния принос в християнското изкуство и символика.

В труда си българският академик акцентира освен ролята на трако-римското изкуство, само че и въздействието на римските императори с генезис от Тракия и Илария за узаконяването на религията.

Мозайките в Италия (там са най-многобройни), в Средния Изток и в Северна Африка са станали притежание на хората и мозайките от Балканите съвсем се не помнят. А през последните години, изключително в Пловдивско учените направиха чудеса. Българите би трябвало да знаем и да се гордеем с направеното от нашите предшественици. Това са изключителни мостри на изкуството “, изясни пред Радио София проф. Табаков.

С него беседва Антония Каменичка.

От 16.30 ч. стартира онлайн лекция та, проведена от Медицинския университет – Пловдив и показване на Образния указател.
Може да се присъедините от. (Meeting ID: 912 2294 0441)
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР