В тазгодишното издание на Сурва се включват рекорден брой участници

...
В тазгодишното издание на Сурва се включват рекорден брой участници
Коментари Харесай

Фестивалът ”Сурва” се завърна frognews.bg

В тазгодишното издание на " Сурва " се включват рекорден брой участници - над 10 000. Те ще дефилират през центъра на Перник, представяйки разнообразни ритуали и традиции. Участие ще вземат и 15 групи от чужбина. Ще има представители от Сърбия, Румъния, Гърция, Северна Македония, Хърватия, Словения, Албания, Черна гора и Италия. Десет пък са групите, които ще вземат участие за първи път.

За първи път в история на фестивала дефилетата на сурвакарските групи през площада в Перник ще продължат три дни. Часове преди церемонията по откриването на тазгодишното издание на интернационалните маскарадни игри по площад " Кракра " минаха стотици участници. Друго изобретение е слагането на трибуни за гостите на града, от които те да следят сурвакарските дефилета. Мемориалът на миньорския труд, намиращ се на площада, пък е трансфорат в ивент зона.

По време на церемонията по откриването тирада държа и президентът Румен Радев, който е патрон на фестивала през 2023 година По думите му Сурва не е единствено фестивал и традиция, а мост, който свързва народите.

Който твърди че българският дух вехне, дано пристигна в Перник да види сурвакарите, добави президентът. Той изрече благодарност към кмета на Перник Станислав Владимиров за прелестната органицазия на фестивала.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР