В търговската мрежа в България масово не се продава шоколад,

...
В търговската мрежа в България масово не се продава шоколад,
Коментари Харесай

Колко марки истински шоколад се продават в България?

В комерсиалната мрежа в България всеобщо не се продава шоколад, отговарящ на критериите на Европейски Съюз, а млечен, отличаващ се с намалено наличие на какао .
Продаваните у нас шоколади се състоят главно от захар, демонстрират проби на " Активни консуматори " на 27 марки шоколад, продавани на българския пазар. Според резултатите от него при нито една от изследваните марки шоколадът не е създаден по истинска технология, от шоколадов ликьор .
(От изследването са изключени тъмните шоколади заради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.)
Масово шоколадите съдържат прекомерно огромно количество добавена захар - 50% и повече, което носи риск за здравето на потребителите.
В повече от половината (17 от 27) от предлаганите артикули се влагат нетипични съставни елементи като палмова лой и софтуерната добавка Е476 .
При множеството търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите.
В България до момента не е известно да са осъществявани лабораторни проби за качество и сигурност на шоколадите макар предизвестията за съществуване на такива. На национално и европейско равнище няма способ за инспекция на главния аршин за качество на шоколада – наличието на обща какаова маса.
Резултатите
Само 2 от 27-те тествани марки дават отговор на определението на Европейски Съюз за шоколад, в който би трябвало да има 35% и повече какаова маса. Останалите 25 съдържат сред 25 и 35%, с което покриват условията за млечен шоколад. Всички 27 марки са съединени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е изработен по истинската рецепта с шоколадов ликьор . Само при една марка е упомената страната на генезис на суровината.
Какви други опасности крият шоколадите, които се продават у нас, може да прочетете тук .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР