В такава сложна политическа ситуация е редно лидерът на една

...
В такава сложна политическа ситуация е редно лидерът на една
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Редно е лидерът на една партия да излъчи себе си за кандидат-президент

В такава комплицирана политическа обстановка е редно водачът на една партия да излъчи себе за кандидат-президент и да поеме цялата отговорност. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в „ Лице в лице “ във връзка на отправеното предизвикателство от президента Румен Радев към ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя даде образец с Георги Първанов ( б.р. държавен глава 2002 - 2012), който през 2001 година е бил водач на Българска социалистическа партия и се кандидатира за президент.

Инициативен комитет публично издигна двойката Илияна Йотова-Румен Радев за втори президентски мандат.

„ Ние чакаме нашите политически съперници, надяваме се да има сериозна полемика, не недооценявам никого. Уважавам всеки, които се е нагърбил с това да се кандидатира. (…) Колкото по-малко се концентрираме върху това да изливаме завист и лични квалификации, толкоз ще върнем доверието в политическата система “, добави вицепрезидентът.

На въпрос по какъв начин се прави Инициативен комитет (ИК), Йотова отговори: „ С доста възторг и поддръжка. В началото трябваше да се обърнем към всички тези хора, които бяха в нашия ИК през 2016 година – тогава също бяхме издигнати от ИК. Нямаше разочаровани, имаше хора, които физически не можеха да влязат в него, тъй като не бяха в страната “.

Според нея хората в ИК, над 180 души, са цветът на нацията. Тя добави, че всеки един от тях тежи на мястото си, като огромна част от тях познавала персонално. Относно изказванията, че измежду учредителите има някогашни сътрудници на Държавна сигурност, Йотова съобщи:

„ Нека някой да излезе и да каже: „ Ти не си заслужен да влезеш в политиката или ИК, тъй като си клеветник “. Когато приказваме с такива избрания е хубаво всеки да огледа личния си двор “.

Относно необявената публично поддръжката от Българска социалистическа партия, вицепрезидентът съобщи, че е осведомена с процедурите в столетницата и добави, че в ИК са влезнали членове на социалистите. Според нея левицата няма да издигне друга кандидатпрезидентска двойка. Тя дефинира като погрешна и опит за разцепление на лявото пространство информацията, че пратеници на президента Румен Радев са се опитвали да отделят структури от Българска социалистическа партия.

По думите ѝ най-вероятно с президента Радев са позволили неточности при някои техни решения, само че отхвърли обвиняванията, че виновността за несъставяне на кабинет в последните две Народни събрания е на Радев.

„ Ние подкрепихме площадите и митингите, тъй като там пристигнаха българските жители, които споделиха: „ Стига, повече по този начин не желаеме “. И ние сме с тези хора “, сподели Йотова.

А изказванията, че Радев е разединител на нацията, тя отговори: „ Единство ли е да се разбираш с политически елити, управления на партии, да се състав държавно управление, което още веднъж няма да отговори на упованията на хората. Или единение е да вървиш дружно с българските жители и да олицетворяваш техните претенции “.

За акцията на прокуратурата в Президентството и върховенството на закона у нас – вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР