В своята реч, произнесена на Мемориалния комплекс на Антифашисткото събрание

...
В своята реч, произнесена на Мемориалния комплекс на Антифашисткото събрание
Коментари Харесай

Зоран Заев: Скоро България няма да бъде пречка за Северна Македония

В своята тирада, произнесена на Мемориалния комплекс на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония в Пелинце, министър-председателят акцентира, че събитията, белязали този ден, са един непрестанен развой и всяко потомство има „ своя Илинден “.

Заев приказва за последователност сред въстанието, избухнало на тази дата през 1903 година и АСНОМ, извършено още веднъж на този ден, само че през 1944 година

„ Третият Илинден е безкрайността на устрема ни към бъдещето ни. Ето за какво нашият Илинден не е приключил и няма да свърши. Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите генерации зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, жарък от голям брой македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни персони и хора на други народи у нас “, сподели Заев.

„ Илинден не е привързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки интервал от време. Илинден е непрекъснат развой, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички нации, които живеят, основават и се борят за по-добро бъдеще в нашата татковина, в нашия дом “, сподели министър председателят, само че при изброяването етносите с принос за Илинден и Северна Македония, българите не бяха упоменати.

Подчертавайки, че всяко потомство има собствен личен Илинден, той акцентира, че актуалното потомство е присъединило в своя Илинден единствения верен избор на 8 септември 1991 година, когато волята на народа, изразена на референдума, афишира държавната самостоятелност и стартира интернационално признание и приемане на тогавашната Република Македония като член на интернационалната общественост и нейните организации.

„ Продължаването в реализирането на нашите стратегически ползи като трети наш Илинден е участието ни в НАТО “, сподели Заев.

Той прикани за продължение към реализиране на втората стратегическа цел на Северна Македония - участието в Европейски Съюз.

„ Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обграждане от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито има намерение да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и спорове. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на хрумвания и начинания за решения, които водят района напред “, сподели Заев.

„ Ние сега градим „ Отворен Балкан “, (…) европейски Балкан “, съобщи Заев, визирайки самодейността за „ мини Шенген “ на Западните Балкани. По думите му също по този начин всички проблеми сред страната му и Гърция са били решение с подписването на Преспанския контракт.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР