В своя позиция Атлантическият съвет на България категорично заявява, че

...
В своя позиция Атлантическият съвет на България категорично заявява, че
Коментари Харесай

„Росенец“ – символ на пленената държава

В своя позиция Атлантическият съвет на България изрично декларира, че „ Росенец “ се трансформира в знак на пленена, завзета от вътрешната страна страна. Смята, че е неприемливо в правова страна, член на НАТО и Европейски Съюз, жители да бъдат възпрепятствани да упражнят конституционното си право да посетят място, което е обществена държавна благосъстоятелност, каквато е бреговата линия на парка „ Росенец “.
С напъните на болшинството същински патриоти и на гражданското общество бихме могли да превърнем печалния знак в сериозна точка на секване и в начало на прелом, при който да прозрем, че 30-годишният модел на дирижиран „ мирен” преход от дълго време и необратимо е привършен, се споделя още в позицията.

Вижте цялата позиция Позиция на Атлантическия съвет на България:

Атлантическият съвет на България показва дълбокото си безпокойствие от протичащото се на територията на Република България, от положението на страната и държавността, на главните политически институции, на техни дейности и бездействия, които от ден на ден ни отдалечават от полезностите на цивилизования свят, от образеца и от поддръжката на съдружниците в НАТО и Европейски Съюз.

България от ден на ден прилича страна, пленена от посткомунистическото олигархично задкулисие, чиито скрити и очевидни механизми обслужват стратегическите ползи на непозната страна, която е оповестила страните от цивилизования свят, към който принадлежим, за боен противник.

Атлантическият съвет на България като надпартийна организация няма отношение към партийни разногласия и битки. Ала политическите конфликти сред разнообразни партии, които се показват пред обществото като ръководещи и съпротива, до момента в който на процедура обслужват едни и същи непознати олигархични ползи, нямат нищо общо с европейския политически плурализъм, с действителното и дейно разделяне на управляващите, съвместен надзор и въздържане посред им.

Във връзка с случая от 7 юли 2020 година на бреговата линия на парка „ Росенец “ настояваме президентът, министър председателят и ръководителят на Народното събрание на Република България да дадат ясни отговори на следните въпроси:

1. Чия територия и с какъв статут са бреговата линия към пристанищния терминал „ Росенец “ на Черно море и прилежащите терени и обекти, в това число така наречен „ лятна резиденция “, употребена от жителя Ахмед Доган?

2. Тези земи и брегова линия под чия пълномощия се намират- българска или съветска? Важат ли там българските закони и в случай че важат, ползват ли се?

3. Въпросната резиденция със статут на публична държавна резиденция ли е, като например „ Бояна “ и „ Евксиноград “? Ако не е, за какво тогава е охранявана от държавната НСО?

4. Защо и в какво качество жителят Ахмед Демир Доган е охраняван от НСО?

5. Поради каква причина на едни български жители, които не заемат висши държавни постове, е предоставена лична защита от НСО, включително и за парцелите, в които обитават, а в същото време други български жители не са допускани до място, което е обществена държавна благосъстоятелност, с което са лимитирани обезпечени конституционни права, освен това от неидентифицирани въоръжени лица?

6. Ще бъде ли потърсена отговорност от управлението на НСО за неналичието на приемлив и явен отговор на въпроса дали охранителите, взели участие в случая от 7 юли 2020 година, са негови чиновници?

7. Ще бъде ли потърсена отговорност от чиновниците на НСО, отказали да се легитимират и упражнили физическо принуждение върху български жители при гореспоменатия случай?

Атлантическият съвет на България счита, че е неприемливо в правова страна, член на НАТО и Европейски Съюз, жители да бъдат възпрепятствани да упражнят конституционното си право да посетят място, което е обществена държавна благосъстоятелност, каквато е бреговата линия на парка „ Росенец “.

Призоваваме основния прокурор да извърши конституционните си пълномощия по спазването на законността в Република България. Припомняме, че той нееднократно е заявявал, че всички жители са равни пред закона. Сега е моментът господин Гешев да удостовери словата си с каузи.

Неспазването на законността и правата на българските жители е директен риск за евроатлантическата вероятност на страната ни.

Атлантическият съвет на България с възходяща паника установи, че от ден на ден територии и обекти от черноморското крайбрежие на България се трансформират в недостъпни зони за българските жители. В някои случаи те са недостъпни и за надзор от страна на българските държавни институции. Някои черноморски сектори от дълго време са превърнати в съветски анклави.
Атлантическият съвет на България изрично твърди, че лимитираният достъп на български жители до бреговата линия от лятната резиденция на Ахмед Доган и до прилежащата петролна база на съветската компания „ Лукойл “ в парка “Росенец” не е инцидентен факт или неразбирателство. Смятаме, че съветското притежаване на курорта „ Камчия “ на юг от гр. Варна, както и придобиването на Топлоелектрическа централа „ Варна “ дружно с пристанище във Варненското езеро още веднъж от Ахмед Доган не са просто частни туристически, енергийни, транспортни или бизнес планове.

Засилената миграция на съветски жители към България и придобиването от тях на хиляди недвижими парцели в десетки черноморски обитаеми места надалеч не е импровизиран и бурен развой, а съставлява въображаема, дълготрайна и точно планувана геополитическа тактика за преобразяване на България във втори Крим.

Политиката на Москва провокира у нас възходяща паника след ускорената милитаризация на Кримския полуостров и незабавните ограничения за преобразяване на Черно море в „ съветско езеро “, за построяването на полускрити предмостия и на очевидни съветски плацдарми на територията и в акваторията на евроатлантическа България.

Атлантическият съвет на България счита, че решението на българското държавно управление да даде 350 милиона лева от държавния бюджет за вдълбаване на Варненското езеро, за кораби с огромен тонаж да дебаркират на пристанището на Топлоелектрическа централа „ Варна “, крие съществени опасности за националната сигурност на България. Фактът, че това вдълбаване се прави от съветски кораби и екипажи провокира опасения, че е допустимо при сериозна обстановка този воден път да се употребява от съветски надводни и подводни плавателни съдове, които биха могли да навлязат до мощно индустриализирана зона с особена значимост за българската стопанска система.
Убедени сме, че тази държавна инвестиция е високорискова за ефикасната отбрана на югоизточните граници на НАТО и Европейски Съюз. Бихме могли да посочим редица български компании и капитани, които имат стабилен опит и механически благоприятни условия да извършат същата интервенция.

Днес „ Росенец “ се трансформира в знак на пленена, завзета от вътрешната страна страна. С напъните на болшинството същински патриоти и на гражданското общество бихме могли да превърнем печалния знак в сериозна точка на секване и в начало на прелом, при който да прозрем, че 30-годишният модел на дирижиран „ мирен” преход от дълго време и необратимо е привършен.

Вече са назрели нужните дълбоки, същности и всеобхватни промени, с цел да изкачим страната си на нов стадий, в който да преодолеем олигархичния посткомунизъм, а не да вегетираме зад паравана на мнимата непоклатимост като спътник на съветската Азия.

Настояваме за незабавни отговори от българските институции на повдигнатите от нас въпроси.

Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР