В свой пост бившият министър на образованието Красимир Вълчев анализира

...
В свой пост бившият министър на образованието Красимир Вълчев анализира
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Всичко, което захвана "промяната" в образованието, катастрофира. В актуализацията на бюджета нямаше и лев за образование

В собствен пост някогашният министър на образованието Красимир Вълчев проучва наследството в бранша от служебните държавни управления и държавното управление на Кирил Петков. Оценката, несъмнено, не е добра:

" Всичко, което захвана " смяната " в образованието, катастрофира - обединяване на висши учебни заведения, промени в наукометричните индикатори, общи критерии за препоръка на университетския състав, Фонд " Стефан Стамболов ". Още не са разпределени 20-те млн. лв. за висшите учебни заведения, гласувани със Закона за държавния бюджет през февруари, поради приумицата на някогашния министър да ги обвързва разпределението им с промени в правилниците на висшите учебни заведения.

Не получих отговор от министър Денков на въпроса коя от двете политики, провеждани през последните две години по отношение на държавните висши учебни заведения с бюджета ще продължи да следва - за изпреварващо увеличение и гарантиране на минималните съществени заплати или за увеличение на тежестта на оценката за качество и реализация в общата дотация. Всъщност той се отхвърли и от двете. Не получих, тъй като нямаше политика.

Не са разпределени и вторите 20 млн. лв., които гласувахме да са според от оценката за качество и реализация. И едните, и другите спомагателни средства прочее бяха утвърдени по предложение на народни представители, а не на Министерски съвет, респ. министъра на образованието и науката. Заради липса на отношение или поради негативно отношение, не знам, само че не усетих възприятие на ангажираност и персонална задача у министър Денков, че би трябвало да се бори за системата и да я пази.

Поради това и в актуализацията на бюджета нямаше и лев за обучение. Защото нямаше кой да я отбрани. Министърът на образованието и науката защитаваше нарастването на пенсиите. Това му беше отговора, когато го попитах за какво няма нищо за обучение - приоритет са пенсиите.

Пак вследствие на наше предложение бяха ободрени 150 млн. лв. в допълнение за предучилищно и учебно обучение и 27 млн. лв. за висше обучение. Предложение, против което в бюджетна комисия гласоподаваха Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България.

И в случай че за неуспехите във висшето обучение са отговорни неналичието на умения да се ръководи системата, възприятието за самодостатъчност, правния нихилизъм и неналичието на задача да защитаваш системата, то оповестеният приоритет " деполитизация " на системата си е чиста проба политическо двуличие, каквато видяхме от " Промяната " в обилие.

Последните седмици това, което се вижда и чува в системата, е следното:
- Партийни функционери на Политическа партия и Българска социалистическа партия изготвят и актуализират описи на кандидат-директори на учебни заведения, които би трябвало да бъдат определени.
- Назначават се началници на районни ръководства на образованието против ангажимент да изберат шефове по авансово направения от Политическа партия и Българска социалистическа партия лист.
- Назначават се родственици на политици от Политическа партия за началници на районни ръководства на образованието.
- Кандидати за шефове парадират, че са в описите на Политическа партия и Българска социалистическа партия и към този момент са определени за шефове и убеждават евентуалните си съперници да се откажат.
- Одобри се разпоредба за управителен състезания, в която главен аршин за избор е оценката на идея. Възможно най-субективната оценка. Наредба, която надписва Закона и позволява произвол.
Това им е " деполитизацията”. Параван за политизация.
Фалшива като цялата " Промяна”. Като това да се:
- Правиш на герой против мафията, а зад паравана връщаш на власт мафията на ранния преход и да търкаш седалките на джипа ѝ.
- Правиш се на герой против корупцията, а зад паравана конструираш най-престъпните схеми на прехода с газа, петрола и батериите.
- Правиш се на герой за правова страна, а газиш Конституцията и законите и репресираш с противозаконни средства опозицията.- Правиш се на антируски ястреб, а си конфигурирал кремълски компании за медиатори при доставките на газ и си им дал на концесия енергетиката. И крадеш от това за сметка на всички консуматори и банкрута на Булгаргаз.
- Правиш се на евроантлантик, а се коалираш с кремълските храненици в България и обявяваш за собствен архивраг партията и водача ѝ, които подсигуряват евроатлантическата ориентировка на страната.
- Правиш се на демократ и герой против нелегално добитото имущество, само че искаш да направиш КПКОНПИ бухалка и да ѝ сложиш за началник комунистически полицай, репресирал и откровено мразещ хората, борещи се за народна власт, и притежаващ 20 парцела. А за началник на Национална агенция за приходите си назначил човек, направил данъчна машинация и придобил подозрително безценен парцел в Дубай.
- Протестираш против съветския газ, единствено когато е без медиатори и е по-евтин. И подкрепяш съветския нефт.
" Промяната” и самозваните демократи са тържеството на лицемерието, фалша и лъжата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР