В Световния ден за борба с туберкулозата Световната здравна организация

...
В Световния ден за борба с туберкулозата Световната здравна организация
Коментари Харесай

СЗО: Броят на смъртните случаи от туберкулоза в Европа се увеличава

В Световния ден за битка с туберкулозата Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че случаите на болестта в Европа се усилват още веднъж след две десетилетия на непрестанен спад, съобщи Франс прес. 

През 2021 година белодробната болест е лишила живота на 27 300 европейци спрямо 27 000 миналата година, съгласно последните налични данни. Със надлежно към 4900 и 3600 смъртни случая Русия и Украйна са най-засегнатите страни.

Според СЗО тази цифра се усилва поради повишаването на броя на диагнозите по време на обвързваните с COVID-19 ограничавания, както и поради разпространяването на туберкулоза, устойчива на презназначения за лекуването й антибиотик. 

Световната здравна организация отбелязва също, че за първи път от 20 години, наклонността на спад се е обърнала. 

В 53-те страни от европейската зона на СЗО, която обгръща и Централна Азия, към 230 000 души са болни от туберкулоза, породена от бактерия, която нападна основно белия дроб - сбор, който остава невисок спрямо предишни години.

" Увеличаването на смъртните случаи от туберкулоза, което следим през 2021 година, най-вероятно е разследване от забавена или пропусната диагностика на заболяването поради спиране на услугите по време на пандемията от COVID-19 ", споделят от СЗО. 

Освен това разпространяването на резистентната към медикаменти туберкулоза също се е нараснало доста. През 2021 година всеки трети случай е бил на резистентна към рифампицин туберкулоза.

СЗО към този момент изрази угриженост през октомври по отношение на нарастването в международен мащаб - още веднъж за първи път от повече от двадесет години, на новите случаи на болестта. 

Тази година към 10,6 милиона души в света са развили туберкулоза, съгласно данни на СЗО. 

Източник: Елена Христова/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР