В Световния ден на поезията, който се отбелязва на 21

...
В Световния ден на поезията, който се отбелязва на 21
Коментари Харесай

В Световния ден на поезията в Мездра се състоя Пролетно литературно четене /снимки/

В Световния ден на поезията, който се отбелязва на 21 март, в Мездра се състоя литературно четене под наслов „ Развигорът ми нашепва разцъфтели думи… “. Организатор на събитието беше Литературен клуб „ Христо Ботев “ при НЧ „ Просвета 1925 “, а хазаин - Читалищната библиотека. 
По мотив настъпването на пролетта и World Poetry Day, чието мото тази година е известният стих от френския стихотворец Шарл Бодлер „ Винаги бъди стихотворец, даже в прозата “, създатели от разнообразни генерации показаха пред сътрудниците си по перо свои лирични и белетристични произведения, въодушевени от най-цветния годишен сезон. 
В началото присъстващите уважиха паметта на Цветана Лилова (1935-2023 г.), дълготраен член на Литературния клуб, която умря неотдавна. 
Вечерта на изящната книжовност беше открита с определени фрагменти от текстове на шлагерни български естрадни песни, отдадени на пролетта, които бяха прочетени от участниците в четенето. Сред текстовете, които прозвучаха, бяха фрагменти от евъргрийни на Лили Иванова, Мария Нейкова, Паша Христова, Мими Иванова, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Петя Буюклиева, Мустафа Чаушев, Асен Гаргов, Георги Христов и др. 
Свои авторски творби в мерена и немерена тирада прочетоха Светла Дамяновска (разказа „ Мила родна картинка от XXI век “), Кирил Радовенски (белетристичната миниатюра „ Кръговрат “), Йото Йотов (стиховете за деца „ Носталгия “ и „ Пролет “), Надежда Нинова („ Пролетна омайност “), Даринка Цонкова („ Нарисувах пролетта “ и „ Пролет е “), Румяна Легярска („ Тя “ и „ Пролетни закачки “), Тодорка Василева („ Защо пристигна пролетта “), Рени Митева („ Пролет “) и Павлина Русева („ В очакване “ и „ Пролет “). 
Следващата демонстрация, проведена от Литературен клуб ‚Христо Ботев “, е на 6 април (четвъртък), когато от 17:30 часа в Читалищната библиотека ще бъде показана дебютната книга със стихове за деца на Йото Йотов „ Палавият Ванко, Шаро, Маца Писана, Кума Лиса и останалите… “. 
*Забележка: Провеждан всяка година на 21 март, Световният ден на поезията отбелязва една от най-ценните форми на културно и езиково изложение и еднаквост на човечеството. Практикувана през цялата история - във всяка просвета и на всеки континент - поезията приказва за нашата обща човещина и нашите споделени полезности, трансформирайки най-простите стихотворения в мощен катализатор за разговор и мир. 
ЮНЕСКО за първи път приема 21 март като Световен ден на поезията по време на своята 30-та Генерална конференция в Париж през 1999 година, за поддръжка на езиковото разнообразие посредством поетично изложение и увеличение на опцията за чуване на застрашените езици. 
Световният ден на поезията е мотив за удостояване на поетите, възкръсване на устните обичаи на поетични рецитали, поощряване на четенето, писането и преподаването на лирика, поощряване на доближаването сред поезията и други изкуства като спектакъл, танци, музика и живопис и повишение на видимостта на лирика в медиите. Тъй като поезията продължава да сплотява хората от разнообразни континенти, всички са поканени да се причислят. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР