В Световния ден на донорството България беше поставена на последно

...
В Световния ден на донорството България беше поставена на последно
Коментари Харесай

Никола Владов, ВМА: Продължават да се търсят начини да се увеличат донорите

В Световния ден на донорството България беше сложена на последно място по осъществени трансплантации от всички европейски страни. В същото време над 1000 души чакат за трансплантация, с цел да получат нов късмет за живот.

Вижте повече по тематиката от директното включване в Сутрешния блок на Българска национална телевизия на Бояна Черганова, която беседва по тематиката с проф. доктор Никола Владов от ВМА.

Според проф. доктор Владов Денят на донорството е значим, тъй като се отдава респект към всички донори, които по думите му са направили високохуманен акт. В клиниката, в която работи, донорите са увековечени на " дървото на живота ". Проф. Владов съобщи, че макар че страната ни изостава от другите европейски страни, " дървото на живота " продължава да нараства.

Той изясни още, че не престават да се търсят способи, с цел да се усилят донорите в страната, като се минава към живи донори, кръстосано донорство, домино трансплантации и други Самият развой по донорство изисква доста работа, като се чака в страната програмата за донорството да започва скоро. Чрез нея се ще се усилят донорите и ще се насърчи процеса.

Според проф. доктор Владов пробойните в системата е подготовката и организацията на донорския развой. По думите му в страната има задоволително положителни експерти. При всеки старт на донорски стратегии има известно закъснение, само че Владов успокои, че е обикновено и сходно закъснение при стартирането на стратегиите има и в други страни. Според него България ще се изкачи в класацията, откакто проработи програмата за поощряване на донорите.

Днес ще бъдат добавени нови листенца към " дървото на живота ", като ще се извърши гала, която да уважи всички, които са дарили орган и са избавили човешки живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР