В света към момента работят 224 изследователски ядрени реактора. Това

...
В света към момента работят 224 изследователски ядрени реактора. Това
Коментари Харесай

Колко изследователски ядрени реактора работят в света?

В света все още работят 224 проучвателен нуклеарни реактора. Това демонстрира обзор на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Изследователските нуклеарни реактори не се употребяват за генериране на сила в нуклеарните електроцентрали, а за други вероятни приложения на нуклеарните технологии.

Според МААЕ от началото на международната нуклеарна промишленост са основани над 800 проучвателен реактора. В момента в света работят 224 такива, а 9 са в развой на създаване.

Половината от изследователските реактори са на възраст над 40 години, а към 70% от тях работят над 30 години, като през последното десетилетие са построени 10 нови реактора.
 Ново интернационално съдействие в региона на дребните модулни нуклеарни реактори
Ново интернационално съдействие в региона на дребните модулни нуклеарни реактори

Знаехте ли, че дребните реактори могат да се употребяват за произвеждането на водород за горивни кафези?

Мощността на изследователските реактори може да варира. Има проучвателен реактори с мощ от 0 мегавата, които са по-скоро сериозни сглобки, само че мощността може да стигне и до 200 мегавата. Повечето от реакторите тях са с мощ, по-малка от 1 мегават. За съпоставяне, мощността на характерен нуклеарен реактор е 3000 мегавата (термична) и 1000 мегавата (електрическа).

Поради доста по-ниската мощ на изследователските реактори и надлежно по-лесното им управление, те могат да бъдат поставяни освен в профилирани институти и предприятия, само че и в образователни центрове, което дава опция, наред с научните им цели, да се употребяват за образование на личен състав, в това число за на огромни нуклеарни централи.
 Най-големите нуклеарни централи в света
Най-големите нуклеарни централи в света

Дебатът за бъдещето на нуклеарната енергетика е по-актуален от всеки път
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР