В студиото на Тази Сутрин спориха Христо Христов, предс. на

...
В студиото на Тази Сутрин спориха Христо Христов, предс. на
Коментари Харесай

Ще решат ли новите екотакси проблемите със замърсяването у нас?

В студиото на Тази Сутрин спориха Христо Христов, предс. на Асоциацията на вносителите на коли, и Антон Пейчев – специалист от " Управление на отпадъците и почвите " към Министерство на околната среда и водите.

Министерството на околната среда и водите предлага нови по-високи екотакси за по-старите коли. Според Христо Христов, който е ръководител на Асоциацията на вносителите на коли, тези пари няма да влязат в хазната.

„ От самото основаване на така наречен продуктова такса, тя се събира единствено от частни фирми”, разясни Христов. По думите му министър Нено Димов лобира за ползите точно на тези компании, които – въпреки и лицензирани – имат доста по-големи доходи от таксите, в сравнение с демонстрират изчисленията.

„ Нека срещнат министър-председателя и министерски съвет какъв брой взимат частните компании и какъв брой взима страната. За предходната година частните компании са събрали над 400 млн. за частните компании, а страната е събрала 3 млн. лв”, сподели Христов.

Според Антон Пейчев, специалист от „ Управление на отпадъците и почвите” към МОСВ”, по-високата продуктова такса би трябвало да обезпечи разноските по преработване на даден автомобил.

„ Рециклирането е гратис за този, който предава автомобила – за него не би трябвало да коства пари да съобщи автомобила за рециклиране”, сподели Пейчев.

„ За страдание продължава да стои едно недоразбиране какво съставлява продуктовата такса. Постъпвайки един автомобил на територията на България – нов или втора ръка – той постъпва на пазара за първи път, той идва тук и тук ще се трансформира в отпадък”, сподели още той.

Според Христов тази екотакса би трябвало да се заплаща от съответния производител, а не от обособените жители.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР