В студиото на Денят започва“ министърът на външните работи Екатерина

...
В студиото на Денят започва“ министърът на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

Екатерина Захариева за руския патриарх: Благодарността се дава, а не се изисква

В студиото на „ Денят стартира “ министърът на външните работи Екатерина Захариева разяснява изявлението на съветския патриарх като посочи, че признателност не може да се изисква, само че акцентира, че България постоянно е изпитвала благодарност към Русия за освобождението ѝ. Тя разяснява и скорошното изявление на Ердоган, в което той включи Кърджалийско към „ духовните граници “ на Турция с думите, че всяка една страна с богата и дълга история може да има „ граници в душата “, само че сегашните са избрани с интернационален контракт.

Екатерина Захариева разяснява срещата сред външните министри на България, Турция и Румъния, идната среща ЕС-Турция и Истанбулската спогодба.

 Гърция поддържа България и Румъния за присъединението им към Шенген Гърция поддържа България и Румъния за присъединението им към Шенген
В Букурещ се организира десетата тристранна среща на външните министри на България, Румъния и Гърция. Беше разисквана свързаността на европейските страни...

На срещата България-Гърция-Румъния се удостовери, че Румъния като първата страна от идващото трио председателство ще поддържа българския приоритет за европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани, съобщи в студиото на „ Денят стартира “ Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Всеки желае в прилежащите страни да има разцвет, сигурност и непоклатимост. Европейската вероятност за Западните Балкани не е приоритет единствено за шест месеца.
Форматът е десетгодишен и е бил извънредно потребен в българската евроинтеграция, като Екатерина Захариева изрази вярата, че България също ще способства за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Твърдо сме уверени, че можем да оказваме помощ доста.  Трафикът през Дунав мост при Русе се е нараснал двойно за година Трафикът през Дунав мост при Русе се е нараснал двойно за година
В откритото студио на „ Денят стартира “ в Русе шефът на митницата в града Венцислав Халаджов съобщи, че трафикът през Дунав мост се е нараснал двойн...

„ Дунав мост “ е добре поддържано оборудване, само че е явно, че е необходимо строителство на втори мост при Русе, съобщи Захариева. Румънска медия е сложила този въпрос пред министър Захариева, съгласно която сходна съгласуваност е значима за свързаността на задачите Балкани. Тя изрази вярата, че разговорът с румънската ще продължи да е добър.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Добрата инфраструктура носи съгласуваност и бизнес и на двете страни.  Жан-Клод Юнкер даде обещание 1 милиарда евро за инфраструктурни планове на Балканите Жан-Клод Юнкер даде обещание 1 милиарда евро за инфраструктурни планове на Балканите
Втори ден на икономическия конгрес в Делфи, прочут като „ Малкия Давос “.Вчера той беше открит от българския министър председател Бойко Борисов дружно с гръцкия през...

Всяка страна с дълга история е имала местещи се граници, само че сегашните са обрисувани с интернационален контракт, тъй че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна, съобщи Захариева, като разяснява думите му за Кърджалийско. Тя напомни, че и български политици са правили сходни изказвания.
 Румен Радев: Определени среди експлоатират връзките сред България и Русия Румен Радев: Определени среди експлоатират връзките сред България и Русия
Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност поради неналичието на бистрота във финансирането на договорката с ЧЕЗ. Това...

Благодарността се дава, а не се изисква, изключително с тона на съветския патриарх, съобщи Захариева и добави, че българският народ изпитва нужната благодарност към Русия. Със сигурност не е прелестно да се държи подобен звук на българска институция.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Задължително е както постоянно сме благодарили на Русия, по този начин и да благодарим и на хилядите жертви на други страни.
Захариева изясни, че правенето на стенограма или протокол при срещите на президента е под друг тип. Екатерина Захариева беше шеф на кабинета на президента Плевнелиев.

Русия постоянно е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите, съобщи Захариева. Интензивната изразителност сега се дължи най-вероятно на президентските избори, добави тя.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Не мисля, че е загадка, че на Русия не са приятни стремежите за участие в Европейски Съюз и НАТО.
Захариева означи, че сходни участия са суверенни решения на всяка една страна. Тя увери, че евроинтеграцията на страните от Западните страни не е ориентирана против Русия.

България и Русия постоянно са се стремяли да имат равностойни и прагматични връзки, съобщи Захариева. Историческите връзки са налице и никой не ги отхвърля, добави тя, отбелязвайки, че и България има принос в историята на Русия, като ѝ е дала писмеността, да вземем за пример.

За 2017 година има огромен растеж на скотообмена сред двете страни, тъй че разговорът се развива добре, само че стратегическият избор на България е участие в Европейски Съюз, съобщи Захариева. Няма дати за среща на държавно равнище сред премиера Борисов и президента Путин.

 Жан-Клод Юнкер: Европейски Съюз е зает с вероятността за страните от Западните Балкани Жан-Клод Юнкер: Европейски Съюз е зает с вероятността за страните от Западните Балкани
Европейският съюз остава мощно зает с европерспективата за страните от Западните Балкани. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Кл...

Срещата сред Европейски Съюз и Турция е среща сред институциите, на която ще участват Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, министър председателят Борисов и президентът Ердоган, като това съставлява разговор на институциите сред Европейски Съюз и Турция, напомни Захариева.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Очаква се да се вземе решение за втория транш. Нека напомня основателните терзания 2014-2015, които имаше България за увеличаващия се миграционен напън по границата и неналичието на подобен след подписването на съглашението.
Освен вторият транш по съглашението за мигрантите, се чака да се обсъдят и връзките сред Европейски Съюз и Турция.
 Правителството отдръпна Истанбулската спогодба от Народното събрание Правителството отдръпна Истанбулската спогодба от Народното събрание
Правителството отдръпна Истанбулската спогодба от Народното събрание. Решението беше взето на днешното съвещание на кабинета. Премиерът Бойко Борисов...

Истанбулската спогодба на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз, подсети Захариева. Имало е апели към конвенцията да се причисли Европейски Съюз като съюз, тъй като насилието над дами, за жалост, е постоянно срещано, съобщи тя. Чухме страховете на българските жители и неслучайно ГЕРБ се обърна към Конституционния съд дали конвенцията опонира на българското законодателство, добави тя.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Да обясня по какъв начин става сключване на една спогодба. Преди това се прави сериозен разбор от специалисти. Такъв разбор е юридически 2014-2015 година в министерството на правораздаването. Първият разбор е дали документът опонира на Конституцията - в случай че законът за межуднародните контракти споделя, че първо би трябвало да се промени конституцията и тогава да се пристъпи към сключване. Този разбор, тогава юридически от специалисти в Министерството на правораздаването, който заварих, посочил, че няма такава нужда.
Щом хората имат подозрения и опасения, дано Конституционният съд да се произнесе, съобщи Захариева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР