В столицата на Доминиканската република - Санто Доминго, приключи XXVIII

...
В столицата на Доминиканската република - Санто Доминго, приключи XXVIII
Коментари Харесай

Иберо-американска среща на върха в Санто Доминго, включиха се крал Фелипе VI и Жозеп Борел

В столицата на Доминиканската република - Санто Доминго, завърши XXVIII иберо-американска среща на върха, в която участваха 19 страни от Латинска Америка, плюс Испания, Португалия и Андора. На нея участваха кралят на Испания Фелипе VI, министър председателят Педро Санчес, външния министър Хосе Мануел Албарес, държавните и държавните ръководители на латиноамериканските страни, както и висшия представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Жозеф Борел. Одобрени бяха четири основни съглашения в региона на околната среда, финансите, храните и цифровото право. 

Първата иберо-американска среща на върха лице в лице след пандемията от Covid-19 съумя да реализира " съответни резултати за възстановяване на живота по осезателен метод “, сподели новоизбраният началник на Иберо-американския общоприет секретариат и някогашен министър на външните работи на Чили Андрес Аламанд.

Според него новото финансово съглашение ще обезпечи по-бърз достъп до интернационалните заеми на страните от Латинска Америка и ще им помогне в битката с бедността, глада, климатичните промени и неравенството. Одобрен бе и районен проект за продоволствена сигурност в тази част от света, в която гладът визира повече от 250 милиона латиноамериканци.

Хартата за околната среда ще обезпечи взаимен отговор на последствията от световното стопляне, които в този район се усещат най-вече при суши, размразяване на ледници, пожари и наводнения, наред с други естествени бедствия. Защита на свободите и правата на жителите се чака посредством съглашението за цифровото право.

При закриването Жозеф Борел назова тази година " основна " за връзките сред Европейския съюз и Латинска Америка както поради тази среща, по този начин и поради идната през юли в Брюксел. Той напомни, че европейците са главните вложители в Латинска Америка откакто са вложили повече средства, в сравнение с в Русия, Китай, Индия и Япония взети дружно.

От своя страна кралят на Испания Фелипе VI прикани за " единение " в Латинска Америка, намеквайки за разделянето ѝ във връзка с войната в Украйна. Той даде обещание поддръжка по време на испанското председателство на Европейски Съюз през втората половина на годината след апели от страна на президентите на Чили и Коста Рика да бъде техен " представител ".

По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР