В столицата на Чили Сантяго отново се събират демонстранти след

...
В столицата на Чили Сантяго отново се събират демонстранти след
Коментари Харесай

Нови протести в Чили

В столицата на Чили Сантяго още веднъж се събират стачкуващи след няколко дни придружени от принуждение митинги, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Мирно шествие се състоя в столичния регион Ирарасавал. Много скандиращи лозунги протестиращи се събраха на площад "Италия ", а полицията разпръсна със сълзотворен газ стачкуващи в пристанищния град Валпарайсо. Протестите в цялата страна бяха провокирани от покачването на цените на билетите за метро. Президентът Себастиан Пинера анулира покачването, само че това не успокои стачкуващите, които се оплакват и от икономическото неравноправие, ниските пенсии, неналичието на благоприятни условия за обучение и корупцията.

Вътрешният министър Андрес Чадуик заяви, че през последните 24 часа трима души са починали в съпътстващи митингите прояви на принуждение. С това общият брой на починалите от началото на митингите става 11 души. Повечето жертви са починали в пожари. Освен това към 50 служители на реда и бойци са ранени през последното денонощие, 110 супермаркета са ограбени, а минимум 13 от тях са и опожарени. В митингите са ранени стотици души, като осем цивилни са в сериозно положение.

Според министъра на труда Николас Монкеберг митингите са довели до загубата на 20 000 работни места. Около 20 учебни заведения и няколко лечебни заведения са понесли вреди. Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет, която е някогашен президент на Чили, прикани за незабавното започване на разговор, с цел да се постави завършек на рецесията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР