В столичния квартал "Надежда" бликна минерален извор по време на

...
В столичния квартал "Надежда" бликна минерален извор по време на
Коментари Харесай

Минерален извор бликна в столичния квартал Надежда

В столичния квартал "Надежда " бликна минерален извор по време на сондаж за въглища. Оказва се, че е по-топла от тази в чешмите при банята в София. Вече има и проект за построяването на басейн към извора. Каптажът на новия минерален извор се намира в двора на учебно заведение "Адам Мицкевич ". Градусите на водата са 55, доста повече от тези, които са в централната част на София.

Главният проектант на София Здравко Здравков изясни, че сондажът е юридически 1986 година. Не е включван в употреба и в резултат на дългогодишното експлоатиране на сондажа бил затлачен с тиня и глини. Миналата година със съдействието на сондьори са почистени 120 метра от сондажа, действително сега дълбочината му е в цялостната си първична експлоатационна валидност от 640 метра.

"За благополучие, водата, която потегли, е с прекрасен дебит с към 4-5 литра в секунда и с температура от 50-55 градуса. В момента вършим всички радиологични, микробиологични и лабораторни проучвания, с цел да можем да уверим, че водата е годна за пиянство и за прилагане и да намерим метод да я включим в употреба за в бъдеще ", изясни Здравков пред Българска национална телевизия.

Според него това е един водоносен небосвод. "Ние се намираме в територията на Софийското плато. Наличието на минерални води в цялото плато е голямо. Наблизо са още няколко сондажа. Трябва да създадем по този начин, че сондажите, които имаме, да ги включим последователно в употреба ", добави архитектът.

Задачата е този сондаж да бъде включен в план за басейн, който се намира зад учебното заведение. Теренът е напълно общинска благосъстоятелност и при съществуването на качествена минерална вода може да бъде включен в плана, който се създава по европейски план за зелен кулоар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР