В столичната галерия Арте“, бе открита изложба живопис на художника

...
В столичната галерия Арте“, бе открита изложба живопис на художника
Коментари Харесай

Живописта остава най-голямата любов на Иван Андонов

В столичната изложба „ Арте “, бе открита галерия живопис на художника и режисьор, артист, сценограф и аниматор Иван Андонов (1934-2011).

 

Скулпторът Павел Койчев разказа експозицията като „ една слънчева, цветна, радостна и трептяща живопис “. Той показва, че картините на Андонов сякаш трептят и това е доста показателно за чувствителността му и за големия му гений.

 

Според Койчев явно живописта е била най-интимното прекарване на Андонов. Предвид множеството му картини, той счита, че за него това е било насъщна нужда. Всеки е наясно, че всяка от картините на даден художник е като отпечатък на палеца му, който те разпознава напълно. Посочва, че може би това значи безсмъртието.

 

Това е седмата независима експозиция на Иван Андонов в галерията, три от които той персонално е подредил. В експозицията са включени близо 20 от маслените картини на художника – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични нереални платна, основани след 2000 година.

 

Иван Андонов е един от най-известните български режисьори от близкото минало с филми като „ Дами канят “, „ Опасен сексапил “, „ Вчера “, „ Адио, Рио “ и други Автор е на 12 анимационни кино лентата, има и над 40 функции в киното и театъра като артист. Той се отхвърли от киното след спорните отзиви за кино лентата „ Дунав мост “ през 1999 година След него снима единствено един двусериен филм през 2001 година и се насочи най-вече към рисуването.

 

Приживе Иван Андонов споделяше, че рисуването е като да съчиняваш светове и допълваше, че нищо друго не му доставя такова огромно наслаждение. Той не остана апатичен към грозните трендове, които си пробиха път в живота. Признаваше, че е надвит от простащината.

 

Подчертаваше, че идващите на власт простаци първо унищожават духовността, защото светлината на духа нервира простака. Накрая споделяше, че нещата са свързани – човещина, морал, изкуство – това е верига от духовни полезности, които губим ден след ден.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Иван Андонов Павел Койчев художник скулптор
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР