В Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени

...
В Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени
Коментари Харесай

Започва Нобеловата седмица

В Стокхолм стартира Нобеловата седмица, през която ще бъдат оповестени носителите на влиятелните награди, заяви на уеб страницата си Нобеловата фондация, написа Българска телеграфна агенция.

По традиция Нобеловата премия за физиология или медицина открива оповестяването на влиятелните оценки през днешния ден.

Що се касае до прогнозите за днешната премия за медицина и физиология може да бъдат отличени проучванията на нарколепсията и по-специално на основната роля на една молекула, наречена орексин в това нарушаване на съня. В тази тенденция се загатват имената на французина Еманюел Миньо и на японеца Масаши Янагисава като евентуални лауреати поради техния пробив в проучването на нарколепсията.

Но премията би могла да отиде и при унгарката Каталина Карико и американеца Дрю Вайсман, пионери на иРНК имунизациите, проправили пътя за създаването на антиковидните ваксини.

Някои специалисти залагат и на американския биолог Киван Шокат за откриването на способи за блокиране на гена, наименуван KRAS, чиято разновидност се явява в една трета от раковите болести, измежду които на белия дроб, на дебелото черво и на панкреаса.

Нова форма на терапия, позволяваща да се програмират имунните кафези, с цел да се борят те с рака, или пък проучване върху човешката микробиотика също са измежду любимците за днешната премия за медицина и физиология.

В идващите дни – на 3 и 4 октомври, ще станат ясни лауреатите надлежно за физика и за химия.

Нобеловата премия за литература ще бъде оповестена на 5 октомври.

Сред имената, споменавани за възможни лауреати на Нобеловата премия за литература, са китайската авангардистка Цан Сюе, съветската опозиционерка и писателка Людмила Улицка и английският публицист, преследван с фатва Салман Рушди, който пострада предходната година при нахлуване по време на лекция в Съединени американски щати.

Нобеловата премия за мир ще бъде оповестена в петък, 6 октомври, в Осло.

Сянката на войната в Украйна и на една фрагментирана интернационална общественост тегнат над Нобеловата премия за мир, която ще бъде оповестена в петък в Осло. Има възможност тя да бъде присъдена на иранки, протестиращи против режима в Техеран след гибелта на иранската кюрдка Махса Амини преди една година. Според други премията може да отиде при тези, които проверяват военни закононарушения, осъществени в Украйна. Според трети, деятели в битката с климатичните промени биха били отличен избор за Нобеловата премия за мир за тази година.

Отличието за стопанска система, което не е измежду истинските награди, е на 9 октомври.

Лауреатите ще получат премиите на церемонии в Стокхолм и Осло, обичайно провеждани на 10 декември – денят, в който се отбелязва годишнина от гибелта на Алфред Нобел.

Първата Нобелова премия е връчена в Сен Тропе през 1901 година – пет години след гибелта на Алфред Нобел.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-вече на трима души. Наградата се състои от златен орден, диплом и парична награда, която тази година е увеличeна с един милион шведски крони и ще възлиза на 11 милиона шведски крони (986 000 щатски долара). От Нобеловата фондация оповестиха по-рано тази година, че е взето решение да се увеличи финансовото изражение на влиятелното отличие като отражение на по-силната финансова позиция на организацията.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg