В Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени

...
В Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени
Коментари Харесай

В Стокхолм започва Нобеловата седмица

В Стокхолм стартира Нобеловата седмица, през която ще бъдат оповестени носителите на влиятелните награди, заяви на уеб страницата си Нобеловата фондация.

По традиция Нобеловата премия за физиология или медицина открива оповестяването на влиятелните оценки през днешния ден. В идващите дни - на 4 и 5 октомври, ще станат ясни лауреатите надлежно за физика и за химия.

Нобеловата премия за литература ще бъде оповестена на 6 октомври.

Нобеловата премия за мир ще бъде оповестена в петък, 7 октомври, в Осло.

Отличието за стопанска система, което не е измежду истинските награди, е на 10 октомври.

От фондацията оповестиха, че са взели решение да поканят лауреатите за 2022 година дружно с тези от 2020 година и 2021 година на Седмицата на Нобеловите тържества през декември. Те ще участват на връчването на оценките, а по-късно ще се включат и в специфичното празненство в кметството в Стокхолм.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават премиите си, по традиция се насрочват за 10 декември - денят, в който се отбелязва годишнина от гибелта на Алфред Нобел. Последните две години те се организираха главно в онлайн формат поради пандемията от КОВИД-19.

Първата Нобелова премия е връчена в Сен Тропе през 1901 година - пет години след гибелта на Алфред Нобел.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-вече на трима души. Наградата се състои от златен орден, диплом и парична награда в размер на 10 милиона шведски крони (1.14 милиона щатски долара).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР