В статия за американското издание The Washington Post бившият главнокомандващ

...
В статия за американското издание The Washington Post бившият главнокомандващ
Коментари Харесай

Ген. Уесли Кларк към ЕС и НАТО: Не чакайте Западните Балкани отново да избухнат, действайте срещу пълзящата дестабилизация

В публикация за американското издание The Washington Post някогашният главнокомандващ силите на НАТО в Европа военачалник Уесли Кларк прикани Европейския съюз и Алианса да не чакат момента, в който Западните Балкани още веднъж „ ще избухнат “ и настоя за възобновяване на уговорката на Запада към района, с цел да се предотврати „ пълзящата дестабилиция “ в страните от полуострова, написа Фокус.

" Изминаха повече от две десетилетия, откогато работих с Ричард Холбрук и нашия екип за преустановяване на войната в Босна. НАТО разпростра и по-късно предприе дейности за прекъсване на сръбското етническо пречистване в Косово. Днес три страни от Западните Балкани (Хърватия, Албания и Словения) станаха членове на НАТО. Хърватия и Словения се причислиха към Европейския съюз. Сега Косово е самостоятелна страна. Повечето американци и европейци душевен отхвърлиха този жесток спор като решен проблем. За страдание, това напълно не е правилно.

Продължаващите политически спорове във връзка с етно- религиозния темперамент на тези народи непрекъснато заплашват да прерастнат в национални и районни рецесии, като трансфорат района в съществена цел за интервенция от непознати сили. Екаплозивна композиция от неприятно ръководство, икономическа застоялост и слаби демократични институции остави малочислено, само че основна малцинство уязвима на наемане от джихадистите. Всичко това прави района узрял за употреба от терористични организации и интервенция от външни фактори, в това число Русия, Китай и Турция.

За да бъдат нещата още по-лоши, районът страда от занемаряване от страна на демокрации, които са съдействали за преустановяване на войните в Югославия. Вярвайки, че демократичното бъдеще на Балканите се намира в участието в Европейски Съюз, Съединени американски щати значително предадоха на Брюксел отговорността за политическото, институционалното и икономическото развиване на района. И въпреки всичко политическата инерция в границите на Общността резервира Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания и Македония, които чакат окрилени. И до момента в който Съединени американски щати и Европа спят, другите управляващи си водят бележки.

Кремъл непрестанно усилва въздействието си. Руснаците работят, с цел да подтикват антиевропейските и антинатовските настроения. Те поддържат екстремистки групировки (един от които е обект на следствие в Босна и Херцеговина за хипотетични паравоенни действия) и дават целенасочена военна помощ. Кремъл също разгорещи пламъците на етническото разделяне посредством дезинформационни акции, които подклаждат православните християнски нации против мюсюлманите, като съзнателно подбуждат напрежението, което подхрани и Югославските войни през 90-те години на предишния век.

В същото време Турция и страните от Персийския залив влагат мощно и в Западните Балкани. Турция е третият по величина вложител в Босна и Херцеговина, а водачът на главната мюсюлманска политическа партия в страната пътува постоянно до Истанбул за фотоси с все по- властническия турски президент Реджеп Тайип Ердоган. Саудитска Арабия и нейните съседи в Персийския залив са насочили своя принос към поддръжката на религиозните организации, построяването на нови джамии и предлагането на религиозни указания на локалните имами.

Строгото пояснение на исляма, което постоянно е в основата на такова образование, няма нищо общо с умерената традиция, която се практикува на Балканите от епохи, и е обвързвана с възходящия фундаментализъм в района. Около 1000 задгранични бойци (предимно от Косово и Босна и Херцеговина) са се борили за „ Ислямска страна “ в Сирия и Ирак. Въпреки че броят на задграничните бойци от Балканите преднамерено понижава, средата, в която тези лица стават радикализирани, и уязвимостта измежду недоволните сегменти от популацията не престават да провокират угриженост. Проблемът с реинтеграцията на завърналите се задгранични бойци насочва още по-голямо предизвикателство. И най-после, Китай също се стреми да ускори въздействието си в района.

В рамките на самодейността си „ Един пояс, веднъж ", Пекин е подготвен да обезпечи големите финансови вложения, нужни за реализирането на извънредно нужни инфраструктурни планове на Балканите. Но както видяхме в Африка, сходни вложения съвсем постоянно идват с известни условия. Ясно е, че Съединени американски щати и Европа би трябвало да останат ангажирани със Западните Балкани - със специфичен акцент върху укрепването на демократичните институции, тъй че държавните управления да могат да отговорят на потребностите на своите жители. Зоната за свободна търговия на Западните Балкани, препоръчана неотдавна от водачите на района, може да бъде стъпка в вярната посока. Но сходна самодейност не би трябвало да се преглежда като сурогат на евентуалните гаранции, които би трябвало да бъдат предоставени от НАТО и Европейски Съюз.

Сериозна пътна карта присъединението към Европейски Съюз ще даде на страните в района тласъци за осъществяване на нужните политически и стопански промени, за усилване на тяхното съдействие и за справяне с възходящото междуетническо напрежение. Разбира се, такива старания ще би трябвало да имат необятна поддръжка, с цел да бъдат придвижени напред - предизвикателство в район, в който популацията остава внезапно разграничено от настройки към институции като НАТО. И въпреки всичко, съгласно едно скорошно изследване, въпреки босненците от сръбски, хърватски и мюсюлмански генезис да са разграничени по доста въпроси, те са обединени в опозицията си против „ Ислямска страна “ и в желанието си да се оправят с стопански проблеми.

Членството в НАТО ще бъде по-лесно да се продаде на етническите сърби в района (които са склонни да бъдат руснаци и съперници на НАТО), в случай че това участие им се окачествява като подкрепяне за по-голяма районна непоклатимост. Можем да подсигуряваме, че милиардите долари на данъкоплатци, вложени в този район, няма да се изгубят, като поддържат работата за развиване на демокрацията като Националния либерален институт и Международния републикански институт.

Виждахме продължаващото значение на този тип работа с начинания като новосъздадената работна група за битка с екстремизма, която оказва помощ на законодателите в Босна и Херцеговина да се приспособяват към непрекъснато изменящото се предизвикателство на екстремизма. Имаме доста принадлежности, с които разполагаме, с цел да предотвратим пълзящата дестабилизация в Западните Балкани. Нека да подсигуряваме, че няма да похарчим големите вложения, които направихме в този сложен район, и ще подновим уговорката си да помогнем на тези нови демокрации да реализират цялостния си капацитет ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР