В статия, публикувана от Проджект синдикейт бившият върховен представител на

...
В статия, публикувана от Проджект синдикейт бившият върховен представител на
Коментари Харесай

Хавиер Солана: Преспанският договор – надежда за конфликтите в региона

В публикация, оповестена от Проджект синдикейт някогашният висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Хавиер Солана обръща внимание на идния референдум в Македония за контракта за името и смисъла на това съглашение за решаването на други двустранни разногласия.

Преспанският контракт, написа Солана " предлага резистентен модел за разрешаване на разногласия на други места, тъй като той въплъщава повсеместен метод за решение на спорове въз основа на заричане за взаимно споделени дълготрайни изгоди ", давайки за образец член 15 от съглашението с Гърция, който се отнася до съдействие в региона на образованието, културата, технологиите...

" Този контракт сред страни с дълготраен спор е ентусиазъм за един район, който остава безизходен в разногласия към етническите и националните идентичности. Балканите - и освен на Балканите - имат потребност от нова история въз основа на действителните цели на народа, което е тъкмо това, което планува Преспанският контракт ", счита някогашният началник на европейската дипломация.

За образец Солана дава разногласието сред Косово и Сърбия, както и политическото напрежение в Босна и Херцеговина и Република Сръбска.

Но, счита Хавиер Солана, в случай че " седмицата приключи добре ", т.е., в случай че бъде признат контракта от страна на жителите в Македония, той ще върне вярата за района.

" Ако Преспанският контракт демонстрира нещо, то е, че нито един спор не може да остане неуреден, когато дипломатическата креативност и политическата воля дадат плодове ", счита Солана.

Ако Преспанският контракт мине, това ще значи и опълчване на " световното завръщане към шовинизма ", цитира МКД.

" Във време, когато толкоз доста страни наподобява, че имат желание да строят стени, би било иронично и надълбоко прелестно да се види, че Балканите построяват мостове ", написа Солана.

Той приветства водачеството и смелостта на двамата министър председатели Зоран Заев и Алексис Ципрас и напомни, че и двамата са изправени пред мощни офанзиви от вътрешните опозиции. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР