В сряда уведомихте официално Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

...
В сряда уведомихте официално Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)
Коментари Харесай

„Инерком“: Структурирането на финансовия ресурс за придобиването на дружествата на ЧЕЗ а.с. в България е стандартното за търговски сделки от такъв мащаб


В сряда уведомихте публично Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ а.с. в България. В какви периоди антимополният орган би трябвало да се произнесе по договорката?

Милена Стоева: Срокът за изговаряне според Закона за защита на конкуренцията е 25 работни дни. Има опция да бъде продължен с 10 работни дни. Съответно всяка ново искане на документи и спомагателна информация и изясняване от страна на комисията към нас като заявител ще удължи периода с още 10 или 14 дни. Това е общоприета процедура.

Как ще продължи договорката оттук насетне?

Милена Стоева: Съгласно подписания контракт имаме процедура, условия и ясни периоди, по които договорката се движи и ние ги изпълняваме.

Необходимо ли е в действителност да се включва страната, в случай че тя има задоволително регулаторни и контролни механизми за отбрана на публичния интерес?

Милена Стоева: Към момента настоящите нормативни актове основават задоволително регулаторни и контролни механизми, с които всяко едно електроразпределително сдружение да бъде следено и следено дали извършва отговорностите си, вменени му от закона, без значение от това, кой е притежател. Има планувани механизми даже за лишаване на ръководството му при систематични нарушавания. Ние считаме, че страната се е погрижила да сътвори задоволително механизми, с цел да бъдат спокойни потребителите, на което и да е разпределително сдружение за сигурността на доставките.

Политическата шумотевица и спекулациите не са здравословна среда, за който и да е бизнес план, заприказва се за оттегляне на банки от договорката. Има ли заплаха от усложнения с финансирането?

Веселин Захариев: Няма отвод от финансовите институции, които би трябвало да кредитират закупуването на активите на ЧЕЗ в България. Шумът, който се подвига последните няколко седмици, не е в наша изгода, само че ние работим градивно и в периодите според първичните ни упования за затваряне на финансирането.

Можете ли да дадете повече информация по какъв начин ще бъде структурирано финансирането на договорката - въпрос, който сложи и президентът Радев в претекстовете си за привикване на КСНС и опасност ли сте за националната сигурност?

Веселин Захариев: Структурирането на финансирането ще бъде изцяло общоприетоо за всяка комерсиална договорка от подобен мащаб, т.е. част от него ще бъде личен капитал, другото ще бъде финансирано с заем от банки. В момента се водят договаряния за съотношението личен капитал към банково финансиране.
Искам да подчертая, че електроразпределителната мрежа не е част от обектите, свързани с националната сигурност и това стана ясно от обществената част от чуването в Народното събрание.

Как ще коментирате основаването на специфична краткотрайна комисия в Народното събрание, която „ ще открива всички обстоятелства и условия “ по отношение на приватизацията на ЕРП-тата в Западна България от ЧЕЗ и продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България в този момент? Ще повлияе ли това по някакъв метод на договорката?

Веселин Захариев: Не считаме че е належащо да разясняваме основаването на сходна комисия. Това е политическа стъпка, ние сме частна компания, която подписва договорка с друга такава. Нашите връзки с ЧЕЗ са сложени на основата на положителните бизнес практики, които са одобрен международен стандарт.

Очаквате ли Европейската комисия да вземе отношение по договорката?

Милена Стоева: Не считаме, че Европейската комисия би се намесила в една комерсиална договорка сред частни субекти. Вчера в София комисарят Шевчович ясно съобщи, че за комисията това е договорка сред две частни компании.

“Инерком България “ има ли ангажимент да спомага за арбитражното дело на ЧЕЗ против българската страна, в случай че стане притежател?

Веселин Захариев: Това, което може да кажем изрично за арбитражното дело е, че българска компания не може да взе участие в арбитражно дело против страната, в която е записана.

Милена Стоева: Ние купуваме седем търговски сдружения регистрирани в България. По разпоредбите на интернационалния търговски арбитраж български сдружения не могат да бъдат страна по каузи против България.

Могат ли да навредят на арбитражното дело спекулациите към договорката, изключително популистките изявления за влизане на страната в нея непременно?

Милена Стоева: Не можем да разясняваме арбитражното дело. Инерком България не е страна по него и не сме осведомени с предмета му.

В медиите се тиражира информация, че цената, на която придобивате активите от ЧЕЗ, е доста висока?

Веселин Захариев: Не може да разясняваме спекулативни изказвания във връзка с цената. Цената е такава, каквато пазара я дефинира. Сделката е подписана на пазарен принцип при условия на конкуренция, което прави крайната оценка изцяло справедлива.
Бих желал да направя едно доста значимо конкретизиране - не може да се прави съпоставяне с цената, реализирана по време на приватизационната продажба през 2004г., без да се вземат поради вложенията, направени през последните 14г. Нека напомним, че Инерком България купува 7 търговски сдружения, множеството от които не са съществували към оня миг. Цената е съответна за бранша на европейско равнище.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР