В сряда Федералният резерв на САЩ повиши очаквано краткосрочната си

...
В сряда Федералният резерв на САЩ повиши очаквано краткосрочната си
Коментари Харесай

Фед вдигна основната американска лихва и сигнализира за ново повишение през декември



В сряда Федералният запас на Съединени американски щати увеличи предстоящо краткосрочната си рента с четвърт процентни пункта и даде явен сигнал, че това ще бъде последвано от още едно нарастване през декември, визирайки продължаващото положително показване на американската стопанска система.

За трети път от началото на годината Фед усили федералната фондова рента с 0,25% до нов диапазон сред 2,00% и 2,25%, като последните прогнози на централните банкери не престават да включват още едно покачване до края на 2018-а годината, последвано от три нараствания следващата година и още едно през 2020-а година. Фед продължава да чака, че главната американска рента ще доближи в средносрочен проект равнище от 3,4%, или с към 0,5% над избраното от централната банка " неутрално " равнище от 3%, което на доктрина не би трябвало да подтиква, или да вреди на стопанската система на Съединени американски щати.

Трябва да се има поради, че федералната фондова рента в коридора сред 2,00% и 2,25% е в най-високото равнище след банкрута на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008-а година и последвалата международна финансова и икономическа рецесия.

В изказване след края на съвещанието Фед уточни, че пазарът на труда продължава да се ускорява, икономическата интензивност нараства със солидно движение, а инфлацията се задържа над целевото равнище от 2 на 100.

" Лихвените ставки остават ниски ", означи на последвалата конференция шефът на Фед Джером Пауъл и добави: " Постепенното завръщане към естествените лихвени равнища оказва помощ да се поддържа тази мощна стопанска система за по-дългосрочна изгода за всички американци ".

                                                                 Нови маркоикономически и лихвени прогнози на Фед (спрямо тези от юни)

 Снимка

Членовете на Федералния запас също по този начин усъвършенстваха техните визии във връзка с икономическия напредък през тази и идната година по отношение на миналата оценка от месец юни. Федералният запас към този момент разчита на по-силен напредък на брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати с 3,1% през 2018 година (спрямо прогноза през юни за напредък с 2,8%) и от 2,5% през 2019-а (спрямо 2,4% през юни), запазвайки прогнозата за 2020 година на равнище от 2,0% и представяйки първата си оценка за 2021-а година за закъснение на икономическия напредък до 1,8 на 100.

В същото време централните банкери покачиха едва техните осреднени оценки за равнището на безработица през 2018-а до 3,7% (от 3,6% през юни), потвърждавайки прогнозите са стабилизация на безработицата на равнище от 3,5% през идващите две години преди тя да се увеличи до 3,7% през 2021-а година.

Федералният запас остави без смяна оценката за инфлацията в Съединени американски щати през актуалната година, като продължава да чака повишаване на ценовият показател на персоналните потребителски разноски (т.нар. " PCE показател " ) с 2,1%, с 2,0% през 2019-а година (малко под прогнозата през юни от 2,1%) и с 2,1% през 2020-а и през 2021-а година. Очакваният напредък на главния ценови показател (основният PCE показател, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) за 2018 година също остана неревизиран на равнище от 2,0%, преди устойчиво покачване с 2,1% през всяка една от идващите три години.

Американските централни банкери не престават да чакат осреднено равнище на федералната фондова рента от 2,4% в края на актуалната година, от 3,1% през 2019-а и от 3,4% през 2020-а и през 2021-а година.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп побърза да изрази недоволството си от решението на Фед, оплаквайки се, че то противодейства на неговите старания да поддържа растежа на американската стопанска система.

" Ние вършим велики неща като страна. За страдание те (Фед) просто покачиха лихвените проценти, тъй като ние се оправяме толкоз добре. Не съм удовлетворен от това ", означи Тръмп на конференция в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Предпочитам вместо да погасявам задължения или да върша други неща, да сътворявам повече работни места. Затова се безпокоя от обстоятелството, че те (Фед) сякаш желаят да не престават да покачват лихвените проценти ", добави президентът на Съединени американски щати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР