В средата на септември отбелязахме Световния ден на атопичния дерматит. ...

Държавата и НЗОК са длъжници на пациентите с атопичен дерматит/>

В средата на септември отбелязахме Световния ден на атопичния дерматит. За това социално значимо заболяване, което засяга все повече хора и особено деца в индустриализираните страни, за предизвикателствата пред българските пациенти и пред техните лекари - дерматолозите, за достъпа до иновативни терапии разказва проф. Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Тя е сред най-търсените специалисти по проблема в страната, специализирала детска дерматология в Манчестър, Великобритания. ПрофилПроф. д-р Здравка Демерджиева е завършила медицина през 1992 г. в Медицински университет - София. През периода февруари 1992 - юли 2010 специализира и работи в Катедрата по дерматология и венерология на Александровска болница под ръководството на проф. Николай Цанков и доц. Кирил Праматаров. През декември 1997 придобива специалност по дермато-венерологогия. През 2007 г. защитава дисертация на тема "Сифилис и системни дерматози - промени в лимфните и кръвоносни конюнктивни съдове". През 2020 защитава голяма докторска дисертация на тема "Очни промени и лимфографии при пациенти с псориазис", а през 2021 г. получава научното звание "Професор". От 2010 е част от екипа на "Болница Токуда". Утвърден специалист в областта на детската дерматология и всички свързани диагностични и терапевтични процедури. Припозната е като експерт на национално ниво по детска дерматология, лечение на хемангиоми и Morbus Fabri. От 2010 организира високопланинско климатолечение на деца с атопичен дерматит в местността Белмекен. Участва в множество научни форуми у нас и в чужбина. Проф. Демерджиева, какво се крие зад диагнозата атопичен дерматит?
Атопичният дерматит е сериозно дерматологично и системно заболяване на целия организъм, което, нелекувано адекватно, постоянно и навреме, може да прерасне в сериозен здравословен проблем и при децата, и при възрастните. Децата и възрастните с атопичен дерматит имат възпаление на кожата и изпитват постоянен дискомфорт - усещане за силен сърбеж и парене. При възрастните симптомите са по-тежки и по-трудно овладяеми. Но и деца, и пораснали буквално усещат по кожата си постоянен допир с "кактуса", който е символ на кампанията "Свободни в своята кожа", с която нашето Дружество на дерматолозите в България се стреми към повишаване на осведомеността за заболяването и призовава НЗОК да включи в реимбурсация лекарствените продукти за домашно лечение на атопичния дерматит.
Каква част от населението живее с това заболяване и защо то е все по-разпространено? Какво следва в близко бъдеще - вашата прогноза?
- Честотата на атопичния дерматитит е около 25-30% в Европа, като напоследък се увеличава. Счита се, че това е болест на цивилизацията, която засяга не само кожата, а множество органи и системи в тялото ни. Дали в бъдеще ще се увеличава броят на засегнатите от заболяването зависи от индустриализацията на страната ни. Колкото е по-замърсен въздухът, колкото повече е застъпена битовата химия, толкова повече честотата на атопичния дерматит ще нараства. Връзката е пряка и считаме, че всички химични субстанции, алергени и не само биха могли да провокират появата на атопичен дерматит и никой не е застрахован.
Какво трябва да правят родителите на децата с атопична екзема, за да се облекчава състоянието им?
- При децата с атопичен дерматит липсва конкретен белтък, което ги прави уязвими на дразнещи фактори - алергени, химични вещества и други. При тях взаимодействието с тези фактори от околната ни среда навлиза в дълбочина и предизвиква възпаление. Това увеличава трансепидермалната водна загуба, или с други думи - причинява сериозна дехидратация на кожата. Сухата кожа става силно уязвима, постоянно сърбяща и болезнена. Съветите ми към родителите са кожата на децата непрекъснато да бъде хидратирана. Лечението е сериозно перо в бюджетите на тези семейства, тъй като всички емолиенти, хидратиращи и лекарствени продукти в страната не се покриват от НЗОК и тежат на родителите като постоянен разход.
С какво са свързани най-мъчителните страдания на хората с атопична кожа?- При децата най-тежък е нощният сърбеж. Това не е заболяване на детето, а на цялото семейство. Децата плачат по цяла нощ, изпитват огромно привързване към майка си или баща си, родителят будува заедно с тях цялата нощ. Семейството става неработоспособно, единият родител трябва да бъде неотлъчно до детето с атопичен дерматит. Завърта се порочният кръг - недоспиване, невъзможност на единия родител да работи, неудовлетвореност от липсата на професионална реализация, намаляване на доходите, детето е болно и неспокойно - непрекъснато се чеше, плаче, разкървавява кожата си. Получава се огромна фрустрация в рамките на семейството, което е сериозно предизвикателство и в здравен, и в социален смисъл. Ние като лекари и като държава сме длъжници на тези деца и семействата с деца с атопичен дерматит. Тези семейства трябва да бъдат подпомагани. А към момента нито здравната каса, нито социалните институции вземат отношение по проблемите на тези хора.

Източник: capital.bg