В средата на септември отбелязахме Световния ден на атопичния дерматит.

...
Коментари Харесай

Държавата и НЗОК са длъжници на пациентите с атопичен дерматит

В средата на септември отбелязахме Световния ден на атопичния дерматит. За това обществено значимо заболяване, което визира от ден на ден хора и изключително деца в индустриализираните страни, за провокациите пред българските пациенти и пред техните лекари - кожните лекари, за достъпа до новаторски лечения споделя проф. Здравка Демерджиева, шеф на Клиниката по дерматология в " Аджибадем Сити клиник Болница Токуда ". Тя е измежду най-търсените експерти по казуса в страната, специализирала детска дерматология в Манчестър, Англия. ПрофилПроф. доктор Здравка Демерджиева е приключила медицина през 1992 година в Медицински университет - София. През интервала февруари 1992 - юли 2010 специализира и работи в Катедрата по дерматология и венерология на Александровска болница под управлението на проф. Николай Цанков и доцент Кирил Праматаров. През декември 1997 придобива компетентност по дермато-венерологогия. През 2007 година пази дисертация на тематика " Сифилис и систематични дерматози - промени в лимфните и кръвоносни конюнктивни съдове ". През 2020 пази огромна докторска дисертация на тематика " Очни промени и лимфографии при пациенти с псориазис ", а през 2021 година получава научното звание " Професор ". От 2010 е част от екипа на " Болница Токуда ". Утвърден експерт в региона на детската дерматология и всички свързани диагностични и лечебни процедури. Припозната е като специалист на национално равнище по детска дерматология, лекуване на хемангиоми и Morbus Fabri. От 2010 провежда високопланинско климатолечение на деца с атопичен дерматит в местността Белмекен. Участва в голям брой научни конгреси у нас и в чужбина. Проф. Демерджиева, какво се крие зад диагнозата атопичен дерматит?
Атопичният дерматит е съществено дерматологично и редовно заболяване на целия организъм, което, нелекувано съответно, непрекъснато и в точния момент, може да прерасне в сериозен здравословен проблем и при децата, и при възрастните. Децата и възрастните с атопичен дерматит имат инфектиране на кожата и изпитват непрекъснат дискомфорт - чувство за мощен сърбеж и парене. При възрастните признаците са по-тежки и по-трудно овладяеми. Но и деца, и пораснали безусловно усещат по кожата си непрекъснат досег с " кактуса ", който е знак на акцията " Свободни в своята кожа ", с която нашето Дружество на кожните лекари в България се стреми към повишение на осведомеността за болестта и приканва НЗОК да включи в реимбурсация лекарствените артикули за домашно лекуване на атопичния дерматит.
Каква част от популацията живее с това заболяване и за какво то е все по-разпространено? Какво следва в близко бъдеще - вашата прогноза?
- Честотата на атопичния дерматитит е към 25-30% в Европа, като в последно време се усилва. Счита се, че това е болест на цивилизацията, която визира освен кожата, а голям брой органи и системи в тялото ни. Дали в бъдеще ще се усилва броят на засегнатите от болестта зависи от индустриализацията на страната ни. Колкото е по-замърсен въздухът, колкото повече е застъпена битовата химия, толкоз повече честотата на атопичния дерматит ще нараства. Връзката е директна и считаме, че всички химични вещества, алергени и освен биха могли да предизвикат появяването на атопичен дерматит и никой не е застрахован.
Какво би трябвало да вършат родителите на децата с атопична екзема, с цел да се облекчава положението им?
- При децата с атопичен дерматит липсва съответен белтък, което ги прави уязвими на дразнещи фактори - алергени, химични субстанции и други. При тях взаимоотношението с тези фактори от околната ни среда навлиза в дълбочина и провокира инфектиране. Това усилва трансепидермалната водна загуба, или с други думи - предизвиква сериозна дехидратация на кожата. Сухата кожа става мощно уязвима, непрекъснато сърбяща и мъчителна. Съветите ми към родителите са кожата на децата непрестанно да бъде хидратирана. Лечението е съществено перо в бюджетите на тези фамилии, защото всички емолиенти, хидратиращи и лекарствени артикули в страната не се покриват от НЗОК и тежат на родителите като непрекъснат разход.
С какво са свързани най-мъчителните премеждия на хората с атопична кожа?- При децата най-тежък е нощният сърбеж. Това не е заболяване на детето, а на цялото семейство. Децата плачат по цяла нощ, изпитват голямо привързване към майка си или татко си, родителят будува дружно с тях цялата нощ. Семейството става неработоспособно, единият родител би трябвало да бъде неразделно до детето с атопичен дерматит. Завърта се порочният кръг - недоспиване, неспособност на единия родител да работи, незадоволеност от неналичието на професионална реализация, понижаване на приходите, детето е болно и неспокойно - непрестанно се чеше, плаче, разкървавява кожата си. Получава се голяма фрустрация в границите на фамилията, което е съществено предизвикателство и в здравен, и в обществен смисъл. Ние като лекари и като страна сме длъжници на тези деца и фамилиите с деца с атопичен дерматит. Тези фамилии би трябвало да бъдат подпомагани. А все още нито здравната каса, нито обществените институции вземат отношение по проблемите на тези хора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР