В средата на летния сезон, горещ както откъм температури, така

...
В средата на летния сезон, горещ както откъм температури, така
Коментари Харесай

Барометър: ГЕРБ - 22%, БСП - 16,9%, ДПС - 5,6%, ВМРО - 5,3%, ако парламентарните избори бяха днес

В средата на летния сезон, парещ както откъм температури, по този начин и откъм политически и публични пристрастености, "Барометър България " организира бързо телефонно изследване на настройките на българите – електорални и житейски. Участниците в анкетата бяха питани дали са удовлетворени от финансовото си състояние и в случай че през днешния ден се организират парламентарни избори, за коя политическа групировка биха дали своят вот, оповестиха от пресцентъра на „ Барометър България “.

1. Доволни ли сте от финансовото си състояние?



В сезона на отмора и отпуск българите имат ясно изразена оценка за личната си финансова обстановка, като процентите доволни/недоволни са съвсем изравнени. За 42,1% от интервюираните финансовите средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Традиционно лятото е сезон на по-позитивни настройки, в който хората са в положително въодушевление и с позитивни упования. Лятната отмора обаче не е задоволителна причина за оптимизъм за 39,2%, които не са удовлетворени от финансовото си състояние и биха желали да е по-добро. Едва 18,7% не могат да изразят мнение по тематиката.

2. Ако парламентарните избори бяха през днешния ден, за кого бихте дали своят вот?



След отминалия парламентарен сезон, който бе изпълнен със кавги и несъгласия, зададохме на нашите респонденти и въпрос за техните електорални настройки. За болшинството интервюирани водеща политическа мощ остава ГЕРБ с релативно постоянни позиции (22%). Традиционно са следвани от Българска социалистическа партия с 16,9% като за момента не се следи динамичност в „ ножицата “ на утвърждението сред двете политически сили, записана при последните избори за Европейски парламент. На трето място е Движение за права и свободи с 5,6%, като би трябвало да се означи, че съгласно спецификата на електората на Движението точният % на утвърждение е мъчно да бъде оценен с напълно социологическа методика.

Вътрешна македонска революционна организация с 5,3% имат наклонност за повишение на утвърждението, което бяха генерирали по време на изборите за евродепутати, като притеглят така наречен родолюбив избор на гласоподавателите, в това число и на последователите на останалите две партии от към този момент разпадналата се „ дребна коалиция “.

Последните дни донесоха и още един „ състезател “ на политическата сцена, като за момента възможна партия на Слави Трифонов би получила 1,7% при осъществяване на парламентарни избори с капацитет да „ открадне “ гласоподаватели от по-малките партии, които сега означават отлив на утвърждение, като ВОЛЯ, Атака и Бареков. Трябва да се има поради обаче, че на този стадий заявката на интервюираните да я поддържат е на първо място израз на утвърждение по отношение на личността на Слави Трифонов като социална фигура и занапред ще си проличи до каква степен ще притегли действителен избор както персонално той като политик, по този начин и групировката, която ще сътвори – като политическа платформа и като лица, които ще предложи на публиката.

Към момента партия на Трифонов не води до значими промени в стратификацията на политическият живот и по-скоро се явява „ новата Воля “, с която ще се бори за вероятно влизане в Народното събрание. Доколкото партията на Марешки се яви като правоприемник на електората, подкрепящ някогашния тв водещ Бареков, то Слави Трифонов може да се дефинира като „ новият Бареков “.

Времето на осъществяване на интервютата съответствува с ваканционния августовски интервал, заради което е допустимо да има по-голямо отклоняване в статистическата неточност.

Характеристики

Период на осъществяване на проучването: 14-18.08.2019 година

Методология: Количествено изследване

Представителност: популацията на България с изборни права

Обем на извадката: 836 души на възраст над 18 година

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно изявление

Финансиране: Собствено

Демографски профил на интервюираните

Възраст

18-40 година

28,7%

41-60 година

33,7%

над 60 година

37,6%

Пол

мъж

49,0%

жена

51,0%
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР