В средата на февруари тази година Тексас, който е вторият

...
В средата на февруари тази година Тексас, който е вторият
Коментари Харесай

В един от най-големите щати на САЩ токът поскъпна с 10000%

В средата на февруари тази година Тексас, който е вторият максимален щат по брой на популацията и по повърхност, беше ударен от исторически снегове. Това докара до спиране на електроподаването и увеличение на цената на тока. Днес, наподобява, щатът ще премине още веднъж през този сюжет.

Причината за това е композиция от фактори. От една страна, производството на електрическа енергия обичайно спад през февруари. От друга, в Тексас продължава да се следи изключително студено време. Заради това, потреблението на сила се изстрелва, само че няма кой да я създаде.

" Призовават се хората да съхраняват сила в същото време ", помолиха от Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), представени от Zero Hedge. " Молим потребителите и бизнеса да намалят потреблението си на електрическа енергия. "

Даже и без молбите на систематичния регулатор обаче живеещите в Тексас имат моден претекст да намалят потреблението на електрическа енергия. Причината е, че тук-там цената на тока се изстреля с 10 хиляди %. Такъв образец е Норт хъб, където мегаватчас коства астрономичните 1 975,96 $. За съпоставяне, по контролираните цени в България същото количество електрическа енергия коства 140 лева

Тук има една измама обаче. Цената на тока в Тексас регулаторно не може да бъде доста по-висока, защото тя има таван от 2 хиляди $ на Mwh. До това решение се стигна след историческото изстрелване на цените преди месец и половина. Към оня миг предходният таван беше 9 хиляди $.

Това евентуално значи, че в доста места безусловно ще има режим на ток. Вероятно е неговото търсене да нарасне толкоз доста, че доставчиците просто да не могат да го доставят при цена под 2 хиляди $ за Mwh.

Точно това разказват някои консуматори в Twitter, отбелязвайки, че техни съседи са оставали без ток за по няколко минути. Добрата вест за жителите на Щата на самотната звезда е, че се чака следващото захлаждане да е кратковременно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР