В средата на декември 100-метров водовъртеж опустоши инфраструктурата в пещерата

...
В средата на декември 100-метров водовъртеж опустоши инфраструктурата в пещерата
Коментари Харесай

15-сантиметров бетон е пробит като от снаряд след потопа в Дяволското гърло

В средата на декември 100-метров въртоп опустоши инфраструктурата в пещерата Дяволско гърло. Това стана при огромните наводненията, които сполетяха Триград. При бедствието бе опустошен и пътят към селото, който и все още остава затворен. Дяволското гърло е най-голямата благоустроена пещерна зала на Балканите. " Размерите й са такива, че можем да поберем храм-паметника " Александър Невски " в София. Залата е висока над 30 метра и е дълга над 100 метра ", разяснява Владимир Солаков от туристическо сдружение " Орфей " - Девин, стопанисващо обекта.
Още по темата
" За една нощ над 2600 литра в секунда вода е влизала в залата и се е напълнила. Реката е влачила доста дървета, някой от тях с диаметър над половин метър. Налягането ги е смачкало, сифонът е засмукал цялата вода внезапно, което е образувало голям въртоп в периметъра на цялата зала ", разяснява Солаков незабавно след случая. Месец по-късно пещерата още веднъж е отворена за турсти. Ето какво показа пред Dir.bg Владимир Солаков за вредите, които са открити в пещерата, само че към този момент са възобновени.

- Г-н Солаков, каква ремонтна работа свършихте в пещерата след оня голям потоп през декември, какво открихте, какво беше повредено...
- Една част от парапетите реката ги беше отнесла. Бе изчезнала безусловно апаратура с осветителните тела, туристическите направления бяха напълно изровени. Общо взето вредите бяха по неща, които ги е правил човек. По самата пещера нямаше големи вреди.

Всички фотоси

- Кога пещерата ще бъде отворена?
- Вече е отворена за гости. Успяхме да почистим и възстановим нещата.

 Снимка: Владимир Солаков

- С какво се сблъскахте, когато влязохте след потопа?
- Вътре доста се бе напълнило с дървета и с клони, които е донесла водата. Беше мъчно да се разчисти, тъй като всичко се вадеше на ръка на открито, само че успяхме. Пак споделям, в случай че изключим туристическите направления и това, което е направено от човек, с цел да се преглежда самата пещера, други огромни вреди няма. Все отново пещерата е на 250 хиляди години и за това време е видяла какво ли не. Така че едно затлачване с дървета и придошли води, едва ли могат да я уплашат. Силно повреди бяха тези неща, които оказват помощ на хората, с цел да преглеждат Дяволското гърло - парапетите, осветлението, туристическите направления вътре.

- Може ли да се направи нещо, с цел да не влизат такива дървета от реката в пещерата?
- Няма по какъв начин да спрем реката. Ако се направи нещо като решетка, с цел да не влизат дървета, то какво би станало, когато тази решетка се затлачи. Това значи, че реката излиза на пътя. Това също е проблем и не е решение.

 Снимка: БНТ
- Как стоят нещата с ремонта на пътя към Триград?
- Очаква се тази седмица междуведомствената комисия по възобновяване да отпусне средства, с цел да се разпореди ремонтът на сектора. Очакваме скоро да се стартира работа, тъй като няма по какъв начин хората да минат към Триград. Има запалянковци, които идват в селото пешком. А и когато стартира ремонтът, тогава пътят напълно ще бъде блокиран, тъй като е стеснен. Очаквам, че скоро ще стартира ремонтът, тъй като и той ще отнеме минимум месец, че и повече.

- Мислите ли дали да сложите видеонаблюдение в пещерата?
- Мислим, само че нямаме решение. Ако се сложи видеонаблюдение, то най-много ще е от ограничения за сигурност. А и хората, тъй като са разнообразни, едва ли ще утвърждават това, до момента в който са на посещаване да бъдат под видеонаблюдение. Така че това е въпрос на полемика, с цел да вземем някакво ясно решение.

 Снимка: Владимир Солаков

- Може да има видеонаблюдение единствено вечер, когато няма туристи?
- И това е алтернатива, с цел да няма нападения на вандали. Но и механически няма да е доста елементарно да се направи, тъй като има едни към 300 метра от пещерата до будката, до офиса на ексурзоводите, по този начин да го кажем, и от позиция на кабелите такава дължина може би няма да предава положително качеството. Ще мислим по въпроса.

- Колко индивида се включиха във възобновяване на вредите в пещерата?
- Около 30 индивида работиха от самото начало - приказваме най-много за доброволци. И ние, несъмнено, от нашето туристическо сдружение. Много хора от вътрешността на страната пристигнаха да оказват помощ, което нас, персонално, доста ни радва. Може би и още повече хора щяха да дойдат, в случай че пътят бе пристъпен. Но значимото е, че се справихме и пещерата към този момент е отворена.

 Снимка: Владимир Солаков

- Какви бяха най-фрапантните неща, които видяхте след потопа?
- Имаше продънен бетон, тук-там укрепването му в основата бе издълбано, напълно бяха изчезнали металните защитни уреди на по-опасните участници. Бетонът беше издържал в по-голямата си част, само че и по него имаше имаше места, в които видяхме дупки - беше продънен като със снаряд. Как се пробива 15-сантиметров бетон и се прави дупка? Нямам визия по какъв начин е станало. Мога единствено да допускам, че най-вероятно камъни с огромна скорост, които е влачила водата, са блъснали бетона са го пробили. Но ударът е бил свиреп. Имаше и вреди по парапетите. Имаше провали по стълбите за излизане. Имаше сектори, на които купчини с баластра бяха изсипани. От единия завършек на пещерата, всичко влачено от водата, бе занесено на другия край. И всичко това бе изнесено с кофи и на ръка. Беше извънредно трудоемка работа. Осветлението към този момент е възобновено, парапетите са възобновени, тъй че туристите още веднъж към този момент могат да ни посещават.

- У вас се е зародила концепцията за построяването на скулптура на митичния тракийски сановник Орфей...
- След като отстранихме вредите, взехме решение, че с сходна самодейност може да се подкрепи развиването на туризма в село Триград. Става въпрос за построяването на няколко метрова и единствена по рода си скулптура на митичния тракийски сановник Орфей, който приспива с вълшебната си музика Пазителя на подземното царство - триглавото куче Цербер. Статуята ще бъде построена на висок връх над село Триград, с цел да припомня на поколенията, че точно в България, в село Триград, Орфей е слязъл в подземното царство, с цел да върне Евридика в света на живите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР