В специално интервю за Euronews председателят на Европейския съвет Шарл

...
В специално интервю за Euronews председателят на Европейския съвет Шарл
Коментари Харесай

Шарл Мишел пред Euronews: Не вярваме в мирния план на Китай

В особено изявление за Euronews ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел разяснява мирният проект, препоръчан от Китай. Според него той не е решение за войната в Украйна. „ Ние имаме вяра във формулата за мир, препоръчана от украинския президент Зеленски “, съобщи Мишел. В изявлението пред Ефи Куцокоста ръководителят на Европейския съвет приказва още за стопанската система и оправянето с последствията от войната.

Президент Мишел, благодаря Ви, че се присъединихте към нас тук, в Брюксел. Относно решението на Европа преди срещата на върха на Европейски Съюз, на която Вие, дружно с останалите водачи на Европейски Съюз ще обсъдите редица неотложни въпроси, в това число Украйна, стопанската система на Европа и нейната конкурентоспособност. И по този начин, напряко към въпроса. Кое е най-голямото предизвикателство този път? Кое е най-вероятно да ни задържи до късно през нощта?

– Най-важните провокации са свързани с стопанската система на Европейския съюз и последствията от войната, която Русия стартира против Украйна. Вие знаете- през последните седмици работихме дружно с Европейската комисия, с цел да предприемем някои краткосрочни ограничения в поддръжка за нашия бизнес. Но в това време считаме, че е значимо да се обърне внимание на дълготрайната конкурентоспособност на Европейския съюз. Изправени сме по едно и също време пред доста сложни провокации - последствията от войната, цените и доставката на сила, прехода в региона на климата, цифровия преход, а също и нуждата Европейският съюз да влага в нововъведения, да влага в нашето бъдеще и да се увери, че пазиме европейския разцвет в бъдеще.

Както казахте, стопанската система ще бъде настоящ въпрос на тази среща на върха, само че какво значи срутва на банката в Силициевата котловина и Credit Suisse за Европейския съюз? Трябва ли хората да се тормозят?

– Окуражен съм, защото през последните няколко години работихме доста с европейски специалисти и всички европейски органи, с цел да укрепим финансовата си система в Европейски Съюз. Но, несъмнено, в петък сутринта ще обсъдим задълбочено обстановката с президента на Европейската централна банка, с Паскал Донохоу, както и с останалите водачи. Следим какво се случва в Швейцария, в Съединените щати.., уверен съм, че разполагаме с верните принадлежности да запазим постоянна и сигурна обстановката.

Но може ли тази рецесия да подтикне Европа към дефинитивно довеждане докрай на дълго преговори банков съюз?

– Смятам, че този мотив не е спусъкът, само че е спомагателен тласък да реализираме по-голям прогрес по банковия съюз. Знаете, че през последните две-три години работихме доста по въпроса, само че въпреки всичко може би би трябвало да ускорим темпото. Надявам се да се даде политически подтик на министрите на финансите, с цел да това се случи. От друга страна, има и още една значима тематика - обединяването на финансовите пазари, което е обвързвано с конкурентоспособността на Европейския съюз. Ако се опитам да приказвам неутрално- ние го усещаме, има голяма потребност от повече вложения в Европа, вложения в нововъведения, в зелена и цифрова промяна.

Ясно е, че фрагментацията е спънка. Нуждаем се от повече политическа воля за деяние и за реализиране на прогрес в съюзите на финансовите пазари.
Но в този момент приказваме и за смяна на тактиката за конкурентоспособност на Европейския съюз. Смятате ли, че показаното сега предложение е задоволително мощно, с цел да се опълчи на съставния елемент " Купувай американското " от Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати?

– Да, сигурен съм, тъй като преди тази стъпка, подхваната от Съединени американски щати, ние, от страна на Европейски Съюз, взехме по-смели решения с фонда за възобновяване, с многогодишната рамка и всички финансови принадлежности и средства на национално равнище. Всъщност става дума за едно и също нещо.
От друга страна- ясно е, че в този момент е верният миг да се вземат верните решения, изключително в региона на нововъведенията и вложенията, само че също по този начин и на равнище финансиране в умения, които ще са провокации в бъдеще.

Добре, дано продължим на тематика стопанска система. Украйна постоянно е преди всичко в дневния ред. Тази седмица беше реализирана договорка за изпращане на един милион артилерийски снаряда през идващите 12 месеца. Означава ли това повратна точка във войната?

– Смятам, че това е извънредно значимо, първо, с цел да се поддържа Украйна. Знаете, преди няколко седмици Зеленски беше тук, в Брюксел. Той имаше опция да разиска с всички водачи даването на повече военно съоръжение, повече военна поддръжка. Мисля, че това, което вършим, е извънредно значимо и за бъдещето на Европейски Съюз, изключително със взетото решение преди няколко дни за взаимно закупуване на муниции. Това е съответно решение за същинска европейска защита.

Знаете, че в предишното обсъждахме този въпрос. Някои го възприемаха като научен спор. Не, това е действителността. И в реалност, тъкмо след началото на пълномащабната инвазия против Украйна, ние взехме смели решения. Преди Жозеп Борел да реши да вкара този кротичък механизъм и да даде смъртоносно военно съоръжение на Украйна, беше немислимо да си представим такава стъпка. Няколко седмици преди началото на пълномащабната инвазия и с една година по-късно, с решението за боеприпасите, направихме още една крачка напред в посока подсилване на европейската защита.

Но къде е алената линия сред изпращането на оръжия в Украйна и превръщането във воюващ фактор?

– Абсолютно ясно е, че желаеме да помогнем на Украйна да се съпротивлява. Искаме да подкрепим нейната териториална целокупност и суверенитет. Безсъмнено нямаме желание да атакуваме Русия. Налице е агресор. Русия е този агресор. Има жертви, нещастието е огромна за украинския народ. Ние пазиме демократичните правила и полезности, като поддържаме Украйна, доколкото можем. Защитаваме и интернационалното право, тъй като знаем, че в случай че не подкрепим Украйна, това значи, че светът ще бъде по-малко сигурен в бъдеще.

Ситуацията е динамична и в Русия. Видяхме и президента на Китай. Той посети Владимир Путин в Москва. Какво е мнението ви за това? И уверен ли сте в мирния проект на Пекин?

– Ситуацията е извънредно ясна. Мирната формула на Володимир Зеленски се основава на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Това е, което ние поддържаме. Ние поддържаме мирната формула на Зеленски. Първа точка. Точка втора. Преди няколко месеца имах опцията да се срещна с президента Си в Пекин и да се застъпя и обясня за какво от страна на Европейски Съюз сме безусловно уверени, че е значимо Китай да не поддържа Русия с военно съоръжение. Важно е Китай да поддържа стабилността на интернационалното право посредством Устава на Организация на обединените нации. Проведох този изчерпателен диалог с президента Си, само че не съм доверчив. Знам, че сред Китай и Русия има тесни връзки. От друга страна, считам, че при тези условия би трябвало да се ангажираме с Китай, не тъй като сме съгласни на всичко с китайската страна, в противен случай! Но тъй като би трябвало да пазиме ползите си и да отстояваме правилата си.

А какво е мнението ви за мирния проект, който Пекин показа?

– Не имаме вяра в този кротичък проект. Вярваме в мирната формула, препоръчана от президента Зеленски, която се основава на Устава на Организация на обединените нации, интернационалното право и многостранния метод.

Добре. Президент Мишел, доста Ви благодаря, че се присъединихте към нас.

– Благодаря.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР