В социалните мрежи все по-често се появяват закачки , свързани

...
В социалните мрежи все по-често се появяват закачки , свързани
Коментари Харесай

Незаконните ВЕЦ-ове се оказват... полузаконни и недосегаеми

В обществените мрежи все по-често се появяват закачки, свързани с ръководството на страната от рода „ назначават ги като свои, а след това им разпореждат работа за умни “. Както е добре известно, националният фолклор постоянно е бил отражение на действителността. А сарказмът - „ остенът “ към по-добрата посока. Това увещание несъмнено се отнася за ушите на държавниците, които имат нюх и чуват. Ситуация в родината ни през днешния ден обаче от дълго време не подсказва съществуване на добър слух у началниците. Хаосът в ръководството на страната ни към този момент доближава своя пик. Все по-често хората изпитват чувството, че у нас се работи само в екшън обстановка. Вземат се палиативни ограничения, с цел да се тушират докараните до неизлечимост проблеми. Генерални и дълготрайни решения обаче липсват. Към такова резюме насочва към този момент от месеци обезводняването във от ден на ден региони на страната. Шумотевицата към тези случаи въпреки всичко някак незабелязано затихна. А изсипаните от държавната хазна милиони постепенно и бавно съумяха да „ потопят “ възходящото национално неодобрение.

Всичко това,

съпроводено с лансираните „ мега “ планове

за новият метод на ръководство на водния бранш, подкрепени с подобаващия за настоящето държавно управление обсег за разходи при рецесия (съпроводени и с подобаващото количество служители на държавна хранилка), съумяха да потушат напрежението. Само дето не стана доста ясно, тъкмо кой и по кое време ще предложи нова, дълготрайна и същински работеща тактика за спасяването му.

"БАНКЕРЪ “ неведнъж се пробва да подскаже, че единствено с нови административни структури и безотговорно сменяне на тръби надали ще се реализира необикновен резултат. Не за първи път слагаме и въпроса, че като се разяснява безводието се не помни и се подценява ролята на построените стотици ВЕЦ- ове у нас. Още преди две години в обявата си „ Най-чисто се пере в противозаконен Водноелектрическа централа “ разказахме по какъв начин от десетилетие страната е подарила земите под дребните ВЕЦ-ове на вложителите, които ги имат. И за това, че съвсем всички те са построени в безспорен прорез със законите на страната. Акцентирахме върху обстоятелството, че те са ситуирани в коритата на реките, които по всички правила и закони у нас са обществена държавна благосъстоятелност.

Тогава

беше инициирана огромна инспекция,

която потвърди, че единствено за четири от общо 180-те ВЕЦ-а Министерският съвет е учредил така наречен право на градеж, което е било заплатено от тези вложители и на процедура единствено тези ползвателите са изрядни. За всички останали 176 ВЕЦ-а такова учредено право на градеж липсва и те непосредствено би трябвало да попадат в графата "незаконни ".

Десетки специалисти от Дирекцията за народен и строителен надзор бяха ангажирани с изясняването на тези сами по себе си скандални случаи. Ако съдим по формалното систематизирано мнение на контролната институция, направено тогава въз основата на 140- непряк отчет на специалистите, в което са разказани десетки нормативни актове, които си опонират един на различен, единствения извод, който може да бъде изработен е, че тя остава с вързани ръце, защото нейните пълномощия се лимитират до нарушавания по Закона за устройство на територията.

При това състояние няма по какъв начин ДНСК да глоби притежателите на такива хидросъоръжения, защото те са получили своите позволения за градеж от локални общински величия, които са подписвали и подпечатвали плановете за построяването им, като комфортно са "пропускали " отсъствието на главния и безусловно наложителен документ за собствеността, който легализира строителните бумаги.

Така е заплетен същински юридически батак, при който посредством „ пропуски “ в първичната документи се издават „ същински “ документи. Така на процедура се дава опция да бъдат заобиколени главните правила,отчитащи прерогативите на страната, които дефинират, че Министерският съвет може да учредява право на градеж върху обществена държавна благосъстоятелност единствено за огромни инфраструктурни планове или за такива с огромно публично значение.

Колкото и да е доверчив човек,

няма по какъв начин да повярва в „ огромното публично значение “ на стотиците ВЕЦ-ове, които заграждат коритата на реките у нас. Инак „ значение “ сигурно има, само че най-много за пълненето на джобовете на вложителите в тях.

Още по-ясна картина на обстановката дава резолюцията на наблюдаващия прокурор от Върховната апелативна прокуратура Р. Бончева ( "БАНКЕРЪ “ разполага с документа). В нея фактически е очебийно, че тези парцели са обществена държавна благосъстоятелност. Но защото по това време е била образувана работна група, която разисква вероятни разновидности за предприемане на ограничения за решение на казуса в... бъдеще време, държавното обвиняване е решило да приключи преписката.

В същото време ясно е очебийно, че остава задължението на ръководещите да плануват в настоящата нормативна уредба „ превантивни текстове, недопускащи издаване на позволения за градеж на руслови ВЕЦ-ове в речните кревати на вложители, които не са притежатели или на които няма законно учредено право на градеж “ , написа в документа.

Също по този начин би трябвало да се търсят благоприятни условия за споразумяване на вещно-правните връзки сред вложителите и страната във връзка с „ заварени връзки “.

От цялата тази работа естествено до ден сегашен нищо не е произлязло. Пробойните, свързани с тази тематика не престават да зеят. И както още преди две години в. „ Банкеръ “ предвижда - като се има поради, че притежателите на тези уреди надалеч не са инцидентни хора и става въпрос за бизнес за милиони, резултатът от всички тези инспекции, констатации и звук ще е... следващото крушение в ущърб на страната.

А воплите на природозащитниците за това, че рибата в реките, в които са построени този тип уреди изчезва, явно не тормози никого.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР