В социалните мрежи, в блогове, в сайтове се появяват все

...
В социалните мрежи, в блогове, в сайтове се появяват все
Коментари Харесай

Как да разпознаваме манипулирани снимки


В обществените мрежи, в блогове, в уеб сайтове се появяват от ден на ден фотоси, които не са верифицирани. Как да познаем кои са същински и кои - не? Следвайте тези препоръки, с цел да разберете дали някоя фотография е манипулирана.

Снимките постоянно са най-красноречивото доказателство за обещано събитие. Изображенията се трансформират в решителен фактор за достоверността изключително на тези истории, които на пръв взор наподобяват невероятни. Така да вземем за пример пожарът в Нотр Дам можеше да се окаже просто слух в Туитър, в случай че стряскащите фрагменти на горящата катедрала не бяха публикувани по обществените мрежи и медиите.

Но в доста случаи хора се пробват да употребяват остарели, манипулирани или изцяло изфабрикувани изображения, с цел да потвърдят тезата си или да привлекат вниманието. Подобни манипулирани фотоси се показваха по отношение на пандемията. Има такива изображения и по отношение на войната в Украйна. Да си спомним и за един сюжет с манипулирана фотография от България: един кадър от Пловдив, сниман през 2011 година, разбуни духовете в Дортмунд няколко години по-късно. През 2018 стартира да се разпространява из блогове и в обществените мрежи, само че с неверно изложение. Под фотографията пишеше, че демонстрира проблематичен дортмундски квартал. На идващите редове даваме няколко съвета по какъв начин да разпознавате манипулирани фотоси.

Тази фотография е от Пловдив. Но през 2018 из немски блогове твърдяха, че е от Дортмунд.

С помощта на софтуерите за обработка на изображенията манипулирането на фотоси се трансформира в доста лесна задача. Ако се съмнявате в достоверността на дадена фотография, е значимо да откриете произхода ѝ. Бърз способ за това е противоположното търсене, благодарение на което всеки интернет консуматор може да ревизира дали същото изображение към този момент е било оповестено в мрежата и в случай че е по този начин - по кое време и къде тъкмо. 

Сайтове за обратно търсене 

Един образец: след земетресение в Пакистан консуматори разгласяват фотоси в обществените мрежи. Всеки може да ги смъкна и да ги свери посредством опцията за назад търсене. Също може да копира URL-а и да го сложи в търсачка с сходна алтернатива, която да му покаже къде и по кое време съответно изображение към този момент е било оповестено в мрежата. По този метод може да се съпостави местоположението и времето и да се разбере дали те съответстват с въпросното събитие. В същото време може да се ревизира и дали фотосите са манипулирани или преработвани. Кои уеб сайтове оферират назад търсене на фотоси?

: Това е най-известният инструмент, който има две съществени преимущества: с помощта на своя обсег и известност, Гугъл основава голяма база данни през годините. Друго преимущество е, че Гугъл работи с интегрирано различаване на лица. Това улеснява намирането на фотоси, които демонстрират хора. Освен това Гугъл може да сортира изображения съгласно техния размер. Полезна опция, когато желаете да увеличите изображение, с цел да видите детайлности.

  и: тези два инструмента са положителни други възможности. Никога не би трябвало да разчитате единствено на един инструмент. Yandex е съветска опция на Гугъл и може да даде разнообразни, а от време на време даже по-добри резултати от Гугъл. Особено когато става дума за съветски фотоси.

Голямото преимущество на TinEye е, че инструментът сортира резултатите по дата. Това е най-лесният метод да разберете по кое време е качено обещано изображение. Въпреки това TinEye не може да покаже по кое време фотографията е била споделена за първи път във Facebook, Инстаграм или Месинджър услуги, а единствено по кое време е оповестена в уеб страница или в Туитър.

Има и инструмент, който комбинира всички подобаващи търсачки и може да бъде конфигуриран като плъгин към интернет браузъра:. Плъгинът предлага спомагателни функционалности, които са доста потребни при инспекция на изображенията: лупа за изображения, разбор на метаданни (ако има такива) и редица принадлежности за следене.

Дъждовни води ревизира няколко известни фотоси

През май 2021 използвахме противоположното търсене, с цел да разберем дали фотоси от напрежението на границата сред Израел и Газа са остарели или манипулирани. Намерихме образци и за двете. 

Една от фотосите демонстрира палестинско момче, което седи в руините на разрушени здания. Местоположението на фотографията не е манипулирано, само че тя не е от 2021-а, а от 19 октомври 2014 съгласно снимковата организация Getty Images. Оттогава фотографията неправилно е употребена в разнообразни медии и обществени мрежи, с цел да илюстрира въздушни офанзиви над Сирия. 

Съществуват и случаи, в които действителни фотоси са редактирани с стратегии като Photoshop, с цел да показват друга история. В подобен случай може да се направи снимков разбор посредством софтуери като  и. Най-често употребяваната функционалност на Forensically се назовава разбор на шума. Чрез нея може да се види смяната в плътността на пикселите. Ако една фотография бъде преправена, е съвсем невероятно да се реализира същата компактност на пикселите, както при истинската фотография.

С тази функционалност проверихме хипотетичното " пътешестване във времето "  на Грета Тунберг - изображение, което доби известност през ноември 2019 година. Снимката, направена през 1898, демонстрира три деца, работещи в канадска златна мина. Кристин Кинси, експерт по цифрови и образни материали от Вашингтонския университет, тогава стига до заключението, че архивната фотография е на момиче, което инцидентно наподобява тъкмо като Тунберг.

Ако се съмнявате - не споделяйте!

Не единствено фотосите, само че и скрийншотът (снимка на екрана) може да бъде манипулиран. През декември се популяризира скрийншот от публикация на Дойче Веле, която сякаш споделя по какъв начин хиляди противници на имунизациите се целуват обществено в Германия по време на проява против ограниченията. Споделеният кадър в действителност е остарял и е от Чили, сходна публикация в Дъждовни води не е била оповестена, а скрийншотът е бил манипулиран. Същото се отнася и за скрийншотове от изявления в обществените мрежи, които също могат да бъдат фалшифицирани за минути. 

Нито един от посочените софтуери обаче не е съвършен. Затова е добре да се употребяват няколко търсачки или разнообразни стратегии за инспекция. Ако се съмнявате в истинността на някоя фотография, използвайте стратегия за верифициране, само че потърсете и спомагателна информация за събитията към изображението.

Ако една история е прекомерно хубава, то е доста евентуално да не е истина. Ако се съмнявате, просто избягвайте да споделяте фотоси, чиято достоверност не сте ревизирали. В противоположен случай принадлежите към групата на тези, които сами са попаднали в клопката на подправените вести.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР