В София започва Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС

...
В София започва Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС
Коментари Харесай

Идеи за развитието на Българския Северозапад - най-бедният регион в ЕС

В София стартира Седмият годишен конгрес на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район. Очаква се в столицата да се съберат над 500 участници от страни от района на река Дунав. Сред гостите се чака да е и еврокомисарят по районна политика Корина Крецу. По време на „ Европейската седмица на районите “, която се организира в Брюксел тя съобщи, че има закъснение по Дунавската тактика, само че като цяло страната ни се оправя над междинното за Европейския съюз по асимилиране на фондове. Тя разяснява и най-бедния район в Европейския съюз.

Брутният вътрешен артикул на глава от популацията на Северозападна България е 29% от междинното за Европейския съюз по последни данни на Евростат. За съпоставяне, най-богатият район е Западен Лондон с 611% над междинния Брутен вътрешен артикул за Общността, а всички райони, чиито индикатори са под 75% от междинното, попадат в категория „ най-слаби “. Еврокомисарят по районно развиване Корина Крецу споделя, че е осведомена с проблемите на най-слабото европейско звено - Северозапада.
Корина Крецу - еврокомисар за районната политика: Аз знам доста добре, че младежите бягат от този район. Трябва да преборим този проблем, само че да имаме поради, че това е и част от правилото за независимост на избора - къде работиш, къде да живееш, къде да учиш. От самото начало за нас е огромна упоритост, която към момента не сме постигнали изцяло - да осигурим необятни благоприятни условия в селските региони. Очевидно е, че млади фамилии като моето и Вашето няма да се завърнат в селски район, в случай че нямат късмет да развият бизнес.
Затова Крецу припомня, че за сегашния програмен интервал 2014 - 2020 за България ще получи близо 10 милиарда евро по Европейските структурни и капиталови фондове, а за кохезионна политика над 7 милиарда евро. За идващия програмен интервал Европейската комисия планува да даде на България с 8% повече за кохезионна политика. Целта на Кохезионния фонд е да изравни икономическите разлики сред районите. Еврокомисар Крецу има хрумвания по какъв начин средствата да стигат по-лесно до жителите - с електронно държавно управление, образования на локалните по какъв начин да употребяват европейските фондове и с по-лека администрация.

 Нови хрумвания за икономическо райониране на страната Нови хрумвания за икономическо райониране на страната
В Албена се организира XIII годишна среща на локалните управляващи, проведена от Националното съдружие на общините. Обсъден беше новият териториален обхва...

Еврокомисарят обаче отваря огромна скоба.
Корина Крецу - еврокомисар за районната политика: Трябва да сме реалисти. Парите не са всичко. Без значение какъв брой средства ще получи този район, в случай че няма добра администрация и ръководство, няма да се развие.
Законопроект на районното министерство планува сегашните 6 района да се трансформират в 4 района:
ДунавскиЧерноморскиЮгозападенТракийско-Родопски.
Причината е, че най-нуждаещият се район Северозападът към този момент не дава отговор на критериите за еврофинансиране за новия програмен интервал.

Не му доближава население.
 © Българска национална телевизия Златко Живков - кмет на Монтана и член на българската делегация в Европейския комитет на районите: Населението на трите области - Враца, Видин и Монтана, а по-късно на Плевен и Ловеч - беше под този дължим най-малко от към 1 милион души население. Нашият регион за обмисляне е минимален. Той е минимален като население. Това е повода в този момент да бъде коментиран в разнообразни комбинации за новото райониране. В новите региони популацията би трябвало да бъде над милион, милион и двеста хиляди.

Таня Христова - ръководител на българската делегация в Европейския комитет на районите: Без значение дали цифрите демонстрират избран район за по-слаб в стопански индикатори, или малко по-добър, ние би трябвало да признаем, че България към момента е страната, която би трябвало се оправя с доста стопански и обществени компликации. Корина Крецу - еврокомисар за районната политика: Аз желая да посетя този район, с цел да се срещна с локалната власт и всички заинтригувани страни. Смятам, че е доста значимо за новия програмен интервал всички сътрудници да кажат тъкмо каква сума им би трябвало за този район, тъй като парите в никакъв случай няма да са задоволителни.  В В "Панорама ": Момичето и "Северозабравените "
Една история от действителния живот - за какво 17-годишната Антонина реши да огледа към най-тежкото състояние на хората в Северозапада, споделя Анита Миланов...

Еврокомисарят Корина Крецу съобщи, че Комисията следи прецизно по какъв начин България усвоява средствата по оперативните стратегии " Наука и обучение " и " Околна среда ", тъй като там има проблеми. По думите ѝ европейските управляващи работят в съдействие с нашите.

И до момента в който някои политици приказват за Европа на две скорости - едната за по-богатите и друга за по-бедните - то ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни съпостави законодателството на Европейския съюз с първокласен състезателен автомобил. На политиците отреди ролята на водачи.
Антонио Таяни - ръководител на Европейския парламент: Това е като Ферари без водач. За да отидеш някъде, ти би трябвало добър водач - политиците. Ако не, имаш просто едни бюрократи, всеки от които кара в друга посока.
Същото се отнасяло за всеки район на Общността. Следователно и за Северозапада, който може да е по-нисък клас кола, само че с цел да върви напред му би трябвало освен гориво, а и положително ръководство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР