В София се проведе първото заседание на Комитета за наблюдение

...
В София се проведе първото заседание на Комитета за наблюдение
Коментари Харесай

2 млрд. по програмата за регионите

В София се организира първото съвещание на Комитета за наблюдаване на Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027, на което беше утвърден планът на Индикативна годишна работна стратегия за 2023 година по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и ПРР 2021-2027.

В съвещанието взе участие шефът на Дирекция „ Програмиране и ръководство на планове “ в Министерството на туризма Тодор Варгов, който е член на комитета.

Процедури за към 2 милиарда лв. ще бъдат оповестени до края на годината по Програма „ Развитие на районите “, което съставлява към 65% от общия бюджет на програмата за интервала 2021-2027 година

Общините, неправителствени организации и бизнесът, включително и представителите на бранш туризъм, могат да аплайват по оповестените процедури и да получат финансова поддръжка.

Предвижда се през четвъртото тримесечие на 2023 година да бъдат отворени паралелно процедури за планове по Приоритет 1 и по Приоритет 2, в това число за развиване на туризма, само че сериозната подготовка би трябвало да стартира занапред. Приоритет 1 „ Интегрирано градско развиване “ е ориентиран към необятен кръг заинтригувани страни от 10-те градски общини, съществени центрове на напредък: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Приоритет 2 „ Интегрирано териториално развиване на районите “ е ориентиран към необятен кръг заинтригувани страни на територията на други 40 общини: Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански. По отношение на туризма по Приоритет 2 могат да се възползват планове в допълнение в границите на още 215 общини, попадащи в дефиницията за селски регион, според Споразумението за партньорство 2021-2027 г.).

Мерките за подкрепяне ще бъдат ориентирани към държавни органи, регионални администрации и общински управляващи, представители на гражданското общество – като неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати, фондации; представители на бизнеса (предприятия) и на научната общност; сдруженията на притежателите на здания в режим на етажна благосъстоятелност, като се планува да включват разноски за СМР, активи, услуги и други

Новото в сегашния програмен интервал е възприетият метод на „ Интегрирани териториални вложения “, който планува поддръжката да е разграничена на две етапи.

Първата фаза ще съставлява кандидатстване с концепции, в която значима роля имат районните препоръки за развиване, измежду чиито членове вземат участие разнообразни заинтригувани страни със задачата да приоритизират вложенията по отношение на потребностите в съответния район.

Това изисква дейна предварителна работа по основаване на партньорства и образуване на интегрирани планови хрумвания в интервала преди формалното пускане на процедурите за банкет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР