В София се отчита устойчива тенденция за подобряването на качеството

...
В София се отчита устойчива тенденция за подобряването на качеството
Коментари Харесай

Фандъкова: София е една от най-зелените столици в Европа

В София се регистрира устойчива наклонност за подобряването на качеството на въздуха. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че през последните три години в столицата има трайно понижаване на замърсителите във въздуха.

Днес стартира Кръгла маса на тематика „ Обединени за по-чист въздух “ с присъединяване на служебния заместник-министър на околната среда и водите (МОСВ) Ренета Колева и кмета на София Йорданка Фандъкова. Дискусията се организира в парк–дворец " Врана ".

По думите на Фандъкова 52% от урбанизираното пространство на София е в зелени площи. Това ни прави една от най-зелените столици в Европа. През последните години усилваме засадените дървета, като през 2021 година засадихме 4167 дървета, сподели кметът на столицата.

Според нея, с цел да има чист въздух, би трябвало институциите и хората да работят дружно. Радвам се, че служебният заместник- министър Ренета Колева е тук, тъй като през годините постоянно е имало разговор с държавните управления, само че без резултат, добави Фандъкова.

В началото на форума заместник-кметът на Пловдив инженер Анести Тимчев показа на столичния кмет, че въздухът е чист, само че хората избират да се топлят с дърва и въглища. Йорданка Фандъкова се съгласи, като съобщи, че повода за това са високите цени на природния газ. Тя означи, че подобряването на качеството на въздуха е наш основен приоритет. Първите изследвания преди години посочваха, че главният замърсител на въздуха е превозът, само че в този момент това е битовото отопление, добави кметът.

Очаква се на форума да бъде показан и направеният „ План за деяние с превантивни ограничения за понижаване на замърсяването с ФПЧ10 на територията на Столична община през отоплителен сезон 2022/2023 година "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР