В случай на опасност за националната сигурностПриеха на първо четене

...
В случай на опасност за националната сигурностПриеха на първо четене
Коментари Харесай

Държавата взема контрола над рафинерията на „Лукойл“

В случай на заплаха за националната сигурност
Приеха на първо четене предложение на Демократична България в икономическата и в енергийната комисии към парламента 

Максималният период е 1 година

Назначено от държавните институции краткотрайно ръководство може да поеме контрола върху “Лукойл Нефтохим Бургас ” при положение на заплаха за националната сигурност. Това одобриха на първо четене депутатите от две комисии в Народното събрание - енергийната и тази по стопански политики и нововъведения, като гласоподаваха препоръчани промени от депутати от Демократична България в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.
С поправките се предлага сериозна инфраструктура за произвеждане, транспорт, предпазване и разпространяване на петрол и нефтени артикули да може да минава под оперативното ръководство на необикновен представител на страната, когато е наранена националната сигурност, има корист с монополно състояние или не са спазени наложени ограничаващи ограничения от Европейски Съюз, Организация на обединените нации и прочие По този метод, ако управлението на “Лукойл Нефтохим Бургас ” да вземем за пример реши да приключи работа в резултат на приемане на възможна възбрана за експорт на артикули, направени от съветски петрол, страната ще може да поеме контрола над предприятието и да възобнови работата му.

Поемането на оперативния надзор ще става със заповед на Министъра на стопанската система и промишлеността, която ще предстои на събеден надзор и ще се издава след рекомендация на Консултативния съвет към ведомството. Поемането на контрола ще става посредством назначение от един до трима представители на министерството в предприятия, в това число “Лукойл Нефтохим Бургас ”, за период до 6 месеца, който може да бъде удължаван със същия интервал единствено един път.

Депутатите в енергийна комисия поддържаха препоръчаните текстове, само че обявиха, че плануват ремонти и изчистване на текстове преди второ четене. Като да вземем за пример какви да бъдат условията към физическите лица, които при нужда могат да поемат ръководството, какъв тъкмо одит на сдружението може да бъде изработен по време на тяхното ръководство и до каква степен ще се простират пълномощията им. Както и ще упорстват да бъде включено в допълнение условие за липса на спор на ползи с активността на рафинерията при вероятно назначение на представители на министерството в нея.
Ивайло Мирчев от Демократична България, който е измежду вносителите на текстовете, съобщи, че концепцията е да бъде дадена опция за реакция при положение на сходна нужда и парламентарната група, която той съставлява, е подготвена да разиска всички препоръчани ремонти, тъй че да бъде предпазен националният интерес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР