В слово пред Европарламента шефът на европейската дипломация Жозеп Борел

...
В слово пред Европарламента шефът на европейската дипломация Жозеп Борел
Коментари Харесай

В Русия пишат за визитата на Борел: Вече никой няма да идва у нас!

В слово пред Европарламента шефът на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че Русия не е оправдала упованията на Европейски Съюз да се трансформира в съвременна народна власт, и насочи сигнал, че може да инициира разширение на глобите против Москва, отбелязва в. " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изказването внезапно контрастираше с думите на дипломата, казани предходната седмица при посещаване в съветската столица, написа изданието, съгласно което промяната на тона очевидно е била насърчена от бурните рецензии на европейски политици, които упрекнаха Борел в съглашателство с Москва, сметнаха за унизително държанието му по време на визитата и приканиха неотложно да подаде оставка. Според Борел съветското управление е поело курс към дълготрайно разграничение от Европа, добавя " Комерсант ".

" С акуратност до 100 % може да се каже, че най-вероятно към този момент никой няма да идва у нас ", написа създателят на коментар в същия брой. Опитите да се спогодим с положително остават в предишното. Предстои нов интервал в връзките сред Русия и Запада и наподобява не ни чака нищо хубаво, планува той.

" Труд " откроява като " много показателно " решението на съветското министерство на защитата за пръв път от 30 години да откаже присъединяване в семинар на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за военните доктрини. Руските военни обявиха непосредствено, че го вършат поради недружелюбната политика на западните страни, показва вестникът.

След тежките последствия от имунизацията на " Пфайзер " / " Бионтех ", считана до неотдавна за главен коз на Европейски Съюз в битката с ковид, в този момент съветският препарат " Спутник V " се преглежда като най-перспективно средство против инфекцията с минимум съпътстващи жертви измежду застаряващото европейско население, акцентира " Труд ". Съответно Западът и преди всичко Европа се нуждае в този момент от Русия доста повече, в сравнение с Русия от тях, декларира вестникът.

От блога на Борел се разбра, че за новите антируски наказания ще бъде задействан новият санкционен механизъм, признат от Европейски Съюз през декември, написа " Независимая газета ". Той дава опция да се санкционират лица, забъркани в нарушавания на човешките права в коя да е страна, а освен по време на рецесии и спорове, засягащи най-малко малко Евросъюза. Това затруднява включените в черни описи във воденето на правосъдни разногласия с Европейски Съюз, изяснява изданието.

Механизмът на Европейски Съюз, който съгласно Борел се предлага да се употребява за наказания против Москва във връзка със " случая Навални ", е подобен на " закона Магнитски ", признат в Съединени американски щати. Така Евросъюзът ще осъществя желанието да координира с американците санкционната си политика по отношение на Русия. Но като се изключи балтийските страни и Полша в Европейски Съюз не се приказва за други наказания против Русия, с изключение на лични. Изглежда е свален от дневния ред въпросът за наказания против газопровода " Северен поток-2 ". Европейците не се канят и да намалят равнището на дипломатически връзки. Най-много да продължи " войната " посредством експулсиране на дипломати, предвижда " Независимая газета ".

Проблемът не е единствено в глобите. Русия и Европа нямат общ положителен дневен ред, който да обсъдят. Темите за Украйна, човешките права и т. н. са все тематики за спор, акцентира пред " Московский комсомолец " политологът Алексей Макаркин. Европейците няма да замразяват връзките напълно - контактите в ОССЕ и Съвета на Европа ще се запазят, само че без да се води сериозен разговор. Ситуацията в прочут смисъл ще прилича студената война от времето на Андропов, счита той. Икономическите връзки ще се запазят в някаква форма, тъй като европейците имат потребност от газ. Но вложенията им в Русия ще понижават и отсега нататък. От една страна, европейците ще се опасяват, че сътрудниците им всеки миг може да бъдат глобени. От друга страна, в Русия се тормозят, че европейските вложения в стратегически съветски предприятия може да съставляват заплаха, прибавя специалистът.

Основите на взаимоотношението сред Русия и Европейски Съюз бяха положени през първата половина на 90-те. За четвърт век от този момент се промени всичко - светът, Европа, Русия, визиите за допустимо и належащо. Неизменно остана единствено убеждението на Евросъюза, че неговите правила и стандарти би трябвало да са основа на връзките му с външни сътрудници, написа в публикация за московския официоз " Росийская газета " аналитикът Фьодор Лукянов.

Износът на правила постоянно е бил главен силов инструмент на Европейски Съюз, употребен вместо по-традиционните форми на мощ, най-много военна, акцентира той. Няма никакви подозрения, че Русия и Европейски Съюз ще стигнат до нова форма на взаимоотношение. Това е нужно и на двете страни - и от прагматична, и от културна позиция, значи ще стане. Но първо ще се наложи да обърнем страницата, да се откажем от предходния модел на връзки - през днешния ден той, уви, не създава нищо, с изключение на взаимно неспокойствие, заключава съветският наблюдаващ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР