В Скопие изчакват кои политически субекти ще поемат новото правителство

...
В Скопие изчакват кои политически субекти ще поемат новото правителство
Коментари Харесай

Скопие ще продава приказка и на новата власт в България

В Скопие изчакват кои политически субекти ще поемат новото държавно управление в София, надявайки се, че с някаква нова българска власт ще им минат тарикатските номера, да стартират договаряния за участие в Европейския съюз, без да изчистят личната просветителна система от шовинистичните настройки по отношение на българите и от историческите фалшификации. Това разяснява в интирвю за Dir.bg Виктор Канзуров по тематиката Македония за изборите в България и накъде отиват договаряния сред Скопие и София на фона на последните кавги.

Според него неналичието на стратегическо мислене в България, дават очаквания на Заев, че още веднъж може да я прецака. По думите му, такава агитация, каквато има и поръчва Република Северна Македония против България, прилича на пропагандата, която съществува по време на войни.

Виктор Канзуров е роден на 2 ноември 1971 година в Скопие. Неговото семейство родом е от леринските села - Попадия по бащина и Сетина по майчина линия, които се намират в Егейска Македония. От 1999 година работи като публицист в македонските списания и вестници: " Македонско дело ", " Вечер ", " Старт ", " Нова Македония " и интернет изданието " Трибуна ". След това работи на свободна процедура. През 2008 и 2010 година

Виктор Канзуров е част от Инициативния комитет за честване на личностите и делата на последните двама водачи на историческото Вътрешна македонска революционна организация, участвайки в едни от първите по-ярко забележими обществени прояви на българите в Република Македония, които завършиха с издигането на бюст-паметниците на Тодор Александров и Ванчо Михайлов в двора на къщата на Драги Каров във Велес.

Последните години името на Виктор Канзуров нашумя около участията му в разнообразни македонски телевизионни излъчвания, където защитаваше тезите, че в предишното предците на множеството днешни македонци и българи са били един народ и че голям брой канонизирани като позитивни в РСМ възрожденци и революционери с генезис от географска Македония, от края на 18, от 19 и от началото на 20 век, са имали българско етническо съзнание. От една година и няколко месеца Виктор Канзуров живее в София.

- Вариантите за ръководството на България към днешна дата са доста - от държавно управление с мандата на " ИТН ", през експертен кабинет до длъжностен на Румен Радев и нови избори. Как Скопие пояснява другите разновидности от позиция на интереса на Република Северна Македония за влизане в Европейски Съюз?

- В Скопие изчакват кои политически субекти ще поемат новото държавно управление в София, надявайки се, че с някаква нова българска власт ще им минат тарикатските номера, да стартират договаряния за участие в Европейския съюз, без да изчистят личната просветителна система от шовинистичните настройки по отношение на българите и от историческите фалшификации.

Интересът на публично Скопие е на власт в София да пристигна някое наивно " прозападно " държавно управление, на което, както хитрия, само че безнравствен търговец на пазара продава ферментирали и безвкусни плодове на доверчив покупател, сякаш по уютна цена и на промоция, по този начин остарелият спекулант от пазарите и битаците на някогашна Югославия, Зоран Заев, посредством неговите лобисти от българското обществено пространство, ще желае още веднъж да се опита на България да ѝ продаде приказката за потребността от започване на договаряния сред РСМ и Европейски Съюз, с цел да се било понижило въздействието на Москва и Белград в неговата страна, до момента в който той и властта на така наречен СДСМ в югозападната българска съседка, под негово управление водят югославска, югокомунистическа и антибългарска политика, все едно живеем в 60-те и 70-те години на предишния век.

През същото време главната опозиционна политическа мощ в Република Северна Македония, ДПМНЕ-Вальево на Християн Мицкоски и на някогашния министър-председател Никола Груевски, която е опция на Заев и така наречен СДСМ, е още по-антибългарска от властта в Скопие. ДПМНЕ-Валяево съвсем и няма друга стратегия, с изключение на антибългаризъм и предлага за започване каквито и да е договаряния, България да се извини на Македония за всички измислени и действителни провинения в предишното, по този начин както шовинистите от тази партия си ги замислят.

- Какви са главните мнения в македонските медии за вота в България?

- Има наслада от това, че политическата партия на досегашния военнен министър Красимир Каракачанов не е влязола в българския парламент, по едно и също време и отчаяние от многото гласове за " ИТН " на Слави Трифонов, който считат за вероятен последовател на, както я назовават, " твърдата " политика по отношение на РСМ.

Цитират се думите на премиера Заев, че " чака обновяване на договарянията за превъзмогване на разликите с България след сформирането на ново държавно управление в София ", което е продължение на отказването да се одобри действителността и отсрочване на поемането ангажимент за махане на метафизиката и сюреализма в интерпретациите на историята в Република Северна Македония, която към момента демонстрира признаци на пристрастеност в най-вредните страни от югокомунистическото си завещание.

Дните, седмиците и месеците преди българските избори в общественото пространство на РСМ минаваха в знака на самозалъгването на коментатори и ръководещи политици, че " твърдата " позиция на България била последица от предизборната конюнктура в прилежащата страна. Убягваше фактът, че " македонската " тематика беше напълно маргинална в изборното съревнование в България.

- Вътрешна македонска революционна организация е спечелилият от вота на българите в Северна Македония, само че партията на Каракачанов не влиза в Народното събрание. Какви са настройките на българите там към огромния печеливш в тези избори - партията " ИТН "?

- Победителят на вота на българите в Македония е същият като спечелилия на вота на жителите в самата Република България и измежду българската диаспора, а това е политическата партия на абстинентите.

Българите от Република Северна Македония преобладаващо не се припознаваме в нито един политически индивид или коалиция в българската страна, тъй като с изключение на опити да бъдем употребявани, ясно ни е, че действителен, човешки интерес към нас и нашите проблеми, както и предпочитание за помощ, има самостоятелно от български жители, само че не и от актуалната политическата класа, от настоящите партии, както и от всички управляващи в (Народна) Република България през последните 77 години.

Доколкото ни е известно, Слави Трифонов няма желание да допусне предприсъединителни договаряния на антибългарската Република Северна Македония с Европейския съюз, без да се отстранен историческите фалшификации в някогашната югославска република.

Определени терзания във връзка с последователността на " ИТН " се появиха тези дни, тъй като на 11 април по новините на скопската ТВ " Сител " беше пуснат пай фрагмент от " Шоуто на Слави " по " 7/8 " ТВ, в което водещия Иво Сиромахов заприказва, че " неотдавна нещата ще се трансформират в интерес на това Македония да си влезе в Европейския съюз, да се разберем ние най-сетне, след толкоз години измислени спорове, тъй като това са изцяло измислени и основани спорове. И това ще има хепиенд ".

В този дух бяха и думите на госта на Сиромахов, някогашния заместител министър на стопанската система и на външните работи Милен Керемедчиев, който заслужено подлагаше на критика антимакедонското говорене в България и едно предизборно видео с: " последни реплики на един евродепутат (Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация БНД), който в последния миг вкара допустимо най-остри реплики " (след което последва протестна нота на управляващите на РСМ). Но сякаш и Керемидчиев се загуби в общите приказки, които подхвърляше, изразявайки голословна вяра, че: " този циничен кръг на взаимни хвърлания на обвинявания и реплики, ще спадне, тъй като ние като българи ще покажем, че сме по-зрели ".

Порочният кръг е последица от историческите фалшификации, които участват във властващия исторически роман в РСМ. Твърде наивно е, в случай че се мисли, че от " този циничен кръг " може да се излезе без изясняване на историческите въпроси.

Срамота е в третото десетилетие на 21-вото столетие да не се признава правото на самоопределяне на редица исторически персони от 18-и, 19-и и от началото на 20-и век от Македония. Опасно е да се има вяра на страна, която към момента не може да проумее каква щета си нанася със личния дебелоглав и с изборното пояснение на историческите обстоятелства. С такава членка в Европейски Съюз, България ще си губи време и запаси, с цел да се оправя с една неприятелска агитация.

- Премиерът Заев бе измежду първите, който поздрави Борисов за изборната победа и изрази упования до юни Скопие и София да преодолеят разликите по разногласието, изтъквам, " в дух на другарство ". Според Вас, като наблюдаващ процесите в РСМакедония, до каква степен Скопие е готово да стартира договаряния към днешна дата?

- Скопие не е готово да стартира договаряния към днешна дата, а просто се надява, че щом един път е излъгало България, това може да се повтаря. Антибългарското говорене в РСМ е единствено един ослепителен образец за тази неопитност.

България сложи интеграцията на Западните Балкани като съществена тематика в границите на нейното европредседателство през 2019 година. България настояваше тогава за ускорение на процеса на приобщаване на РСМ към Европейски Съюз в случай, че самата страна, чийто министър ръководител бе Зоран Заев, не е била подготвена за това? Дали с поддръжката за Зоран Заев още от 2015 година - когато сегашният министър председател на РСМ беше опозиционен водач, а на фона и на огромната тогавашна политическа рецесия в прилежащата страна - властта на ГЕРБ в България и изключително министър-председателя Бойко Борисов, желаеха да покажат какъв брой европейска политика организират?

Щом организирате европредседателство със специфичен промоционален пакет за антибългарската страна РСМ, а след година към този момент спирате същата кандидатка за участие в Европейски Съюз от приемане дата за начало на предприсъединителните договаряния, сами обяснявате по какъв начин сте се провалили и по какъв начин нито една друга страна не би трябвало да ви взима на съществено.

Липсата на действителна преценка за публичните настроения в РСМ, приемането на мечтаното за фактически, както и неналичието на стратегическо мислене в България, дават очаквания на Заев, че още веднъж може да прецака България.

- След вота в България Заев изрази убеденост, че казусът с историята може да бъде решен по грациозен метод, който да покаже, че в един интервал в действителност сме имали обща история като народи и страни. Според вас, може ли Скопие да предприеме насоките в договарянията със София, препоръчани от Любчо Георгиевски?

- Самата власт в РСМ се разграничи от предложенията на Любчо Георгиевски. В същото време в България сякаш не се разбра, че предложенията на Георгиевски, макар радикално разнообразни от югокомунистическата теория, повече имаха предтекст на рецензия по отношение на България и бяха опит за подбив с някои от настояванията на българските управляващи и общество, във връзка със разногласието сред София и Скопие.

Иронията на Георгиевски произлиза от неговото подценяване или преднамерено недовиждане на действителните рискове от нападателния исторически роман на влюбената в Титова Югославия Република Северна Македония. Тази експанзия на РСМ може (да продължи) да се демонстрира да вземем за пример с разнообразни видове искания по отношение на Пиринска Македония и етнокултурното отделяне на нейното население в предишното.

Ясно е, че РСМ няма капацитет, нито причини, съществено да промени каквото и да е в Пиринска Македония, само че може директно или индиректно да основава проблеми и напрежения, а с съвсем консенсусното си (в личното общество) схващане на историческите процеси, в смисъл, че преобладаващото население в днешна Югозападна България, не е автохтонно българско, ще подстрекава свои жители към нападателна изразителност, която всеки естествен човек желае да избегне, даже и в интернет форумите и по обществените мрежи, да не приказваме за живата връзка.

Колкото до самия Заев, той сподели, че македонците и българите постоянно са били два разнообразни народа. Ако е било по този начин, дано да канонизира като духовна основа на държавността на Република Северна Македония и на етническия континуитет на днешните македонци (по народност), исторически персони с македонско, а не с българско съзнание. А не да подържа настоящето статукво в тълкуванията на историята в РСМ: хем македонците и българите постоянно са били разнообразни нации, хем нравствен темел на тази страна са сумати възрожденци и революционери от географска Македония, с българско съзнание, на които публично Скопие фалшифицира или прикрива идентичността им, вкарвайки ги по един шизофреничен метод в пантеона на релативно новата нация.

- Какво подсказва позицията на македонското държавно управление по последния скандал с пропагандата на Международния институт за близкоизточни и балкански проучвания (ИФИМЕС) от Любляна? В разбора му написа, че нашите управляващи показват недостоверни данни, че македонците имат български генезис, и упорстват, че Северна Македония би трябвало да излезе с публична декларация, че македонският език и еднаквост имат български корени. Скопие отхвърля този институт да е обвързван по никакъв метод със Северна Македония, само че София изясни, че зад изявленията стоят някогашни или настоящи съветници на премиера Зоран Заев.

- Връзката на управляващите в Скопие с по този начин наречения Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания (ИФИМЕС) от Любляна, е повече от явна. Доскорошни съветници на Заев са учредители на рекетьорския институт от Любляна, който фунционира на правилото на джубокс апаратите. За каквато музика си платиш и пуснеш жетонче, такава (статия) получаваш. Става въпрос за скандал какъвто надали е имало до момента в връзките сред югославската и по-късно единствено Република (Северна) Македония и България.

Такава агитация, каквато има и поръчва Република Северна Македония против България, прилича на пропагандата, която съществува по време на войни. Република Северна Македония е в необявена война против България. Даже не съм сигурен доколкото тази война е необявена и дали в миналото изобщо е серпантина, откогато през 1944 година е основана югославската македонска република.

- Вие от години наблюдавате процесите в РСМакедония. Каква е вашата прогноза за най-възможния сюжет за договарянията сред Скопие и София?

- Не съм оптимист. Не виждам решение в обозримото бъдеще. Най-възможният сюжет е, че ни чака дълъг интервал на замразен спор сред двете страни. Без да се обективира историческият роман в Република Северна Македония, просто в тази страна просветителната система, медиите и облъчването от политическата тирада, ще основават нови и нови антибългари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР