В ситуацията с изгонването на руски дипломати от България, Москва

...
В ситуацията с изгонването на руски дипломати от България, Москва
Коментари Харесай

Лавров за изгонените руски дипломати: Ще отговорим “по съответния начин” на България

В обстановката с изгонването на съветски дипломати от България, Москва ще отговори по подобаващ метод, съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров в понеделник.

“Що се отнася до фактическото положение на нещата на място, по този начин да се каже, хората, които България нелегално експулсира, разгласи за личност нон грата, те в огромната си част осигуряваха жизнеспособността на дипломатическата ни мисия”, сподели Лавров, представен от ТАСС.

Сега след тази акция, “напълно противозаконна съгласно оценката на Министерството на външните работи (на Русия), посолството не може да работи обикновено. Естествено, ние ще отговорим надлежно на нашите български колеги”, разяснява Лавров на конференция след среща с венецуелския външен министър Карлос Фария в Москва.
Той повтори опорната точка на Москва, че решението на София за изгонването на дипломатите е несамостоятелен ход на българския министър председател в оставка Кирил Петков.
“По мое мнение коментарът тук е явен. Това е несамостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има изцяло открита, недвусмислена проамериканска ориентировка и е подготвен да извърши всяко предпочитание на своя суверен”, каза руският външен министър.

“Желанията са да се убие историческата памет у българите, да се унищожи основата на връзките, закалени в взаимната битка за самостоятелност и в доста други обстановки, в това число и в най-новата история”, продължи той и добави: “Политиката на Вашингтон, тя важи освен за България, те желаят да убият историческата памет и на други нации на Балканите, преди всичко на православните, сред другото”.

Лавров означи, представен от РИА Новости, че това решение “не разчита на откритите в България процедури за сходни внезапни движения”.
Сергей Лавров не посочи какво тъкмо ще предприеме Москва.
Миналата седмица България отзова 70 съветски дипломати и механически личен състав. Посланик Елеонора Митрофанова даде ултиматум на държавното управление да анулира това решение, в противоположен случай заплаши със закриване на съветското посолство в България. Правителството отхвърли ултиматума и в неделя 70-те изгонени представители на съветската дипломатическа задача в България отпътуваха за родината си дружно със фамилиите си.

Дори и след фрапантното редуциране, съветското посолство остава с 43 свои чиновници в София, до момента в който в българското посолство в Москва има едвам 12 души. От позиция на взаимност, салдото към момента още в интерес на Русия, която обаче твърди, че не може да работи единствено с 43 индивида у нас.

Дори да се осъществя опасността на Митрофанова за закриване на съветското посолство у нас, това към момента не значи, че двете страни ще скъсат дипломатическите си връзки, каквато закана насочи посланичката предходната седмица в изявление за Българска национална телевизия. Много страни по света поддържат такива връзки с други страни, без да имат дипломат на място, а началник на задачата им в една страна извършва и посланически функционалности в прилежащите. Това се прави основно от съображения да се пестят средства за поддържане на дипломатически представителства. Швеция да вземем за пример няма посолство в България, само че България има в Швеция.
Евентуално решение на Москва да скъса дипломатическите си връзки със страната ни би било последна ескалация на спора
и не е ясно дали руснаците биха желали да стигнат до такава степен, в случай, че България от много време е стратегически значима за Русия.
Марин Райков: Закриването на съветското посолство би било неточност на Москва
“Закриването на съветското посолство в София би било неточност на Москва. … Не виждам и действителен мотив за това. Става дума за един противен случай на оповестяване на личност нон грата на група съветски дипломати в България, заради това, че съответни наши структури са открили несвойствена тяхна дейност”, разяснява в понеделник пред БНР дипломатът Марин Райков, някогашен длъжностен министър председател и външен министър на България, сега дипломат на страната в Обединеното кралство.

“Искрено се надявам, че няма да се стигне до ескалация. В такава обстановка е важно да бъдат непокътнати дипломатическите канали за връзка, тъй като би трябвало да мислим и за българските и съветските жители, които чакат подпомагане и обслужване на дипломатическите ни мисии”, добави той.
Марин Райков посочи, че последици за двустранните връзки може да има, само че ако едната от двете страни прояви воля за ескалация:
“Със сигурност България няма да прояви воля за ескалация”.

Според него деескалацията на напрежението е единственият потребен ход и акцентира:

“Българската позиция във връзка с непровокираната съветска експанзия против Украйна е изложение неведнъж. Руската федерация може да сътвори предпоставки за възстановяване на връзките си освен с България, само че и с всяка друга страна от НАТО, като се върне към правилата на интернационалното право и ревизира досегашното си извънредно недопустимо поведение”.
По думите на дипломата има две линии на преценка, когато става дума за изгонването на дипломати и за редуциране на броя на чиновниците на посолството на Руската федерация, не би трябвало да се смесват:
“Министърът на външните работи е показала докладна за реализиране на паритет на бройките на чиновниците в задачите на двете страни. Инициативата за оповестяване на личност нон грата е напълно отделно”.

Посланик Райков не се съгласи с тезата, изказана от някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, че има “опити на Лондон и Вашингтон да се понижи наличието на руснаци в дипломатическите задачи в Европа”.

Отделно от това началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова съобщи, че български политици, анализатори, политолози и членове на службите са получавали пари в това число и от съветската страна, до момента в който са формирали публично мнение в България. По думите й става дума за заплащания от порядъка на 4000 лв. на месец. Бориславова сподели, че данните за това датират от февруари, само че не уточни източника на информацията.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР