В ситуация на извънредно положение, почивен ден реално за никой

...
В ситуация на извънредно положение, почивен ден реално за никой
Коментари Харесай

Бойко Борисов и Румен Радев: Заради коронавируса - между закона и популизма

В обстановка на изключително състояние, почивен ден действително за никой няма. Не по-различна беше и неделята на 22 март. Тогава, предстоящо за всеки, който най-малко малко е заглеждал българската политика, президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов влязоха в поредна политическа борба.
Мнозина може би са си помислили, че когато светът е в такова състояние, каквото е това с ковид, това е прекомерно. Но по-внимателен прочит разкрива други неща.
Президентът наложи публично несъгласие върху два текста от Закона за изключителното състояние – за спекулата и за свободата на словото. Дали това е безвъзмезден акт, единствено той си знае на 100%. Но не може да не направи усещане, че в действителност един от тези текстове е предложение на Българска социалистическа партия – този за спекулата! Източници на Actualno.com са безапелационни, че мотор на текста е персонално Корнелия Нинова, а това беше доказано в ефира на Българска национална телевизия от аления народен представител Красимир Янков. А той е абсурден – с настояването да се фиксира цената на всички артикули и услуги по средноаритметична сметка за междинните цени за последните три месеца ще се стигне до парадокса бензинът да вземем за пример да нарастне, откакто в този момент към този момент гони 10% поевтиняване за месец март! И действието на Радев в тази ситуация демонстрира, че той не се преценява с водача на партията, която му оказа помощ да стане държавен глава!
Подсказката, че президентът не направи всичко безкористно, е речта му за ветото – отвън съответните текстове, с които той не се съгласи, президентът заприказва за армията, за блокадите на градовете и ограничението на пътуването. Ограничаването на пътуванията сигурно оказва помощ против епидемията – и приказките против него не са уместни. Колкото до армията, откакто Радев не е склонен тя да влиза в приложимост, да беше наложил публично несъгласие – той не го направи. И няма по какъв начин да не си помислим, че е по този начин, тъй като в обстановка с военни той е главнокомандващият – властта е на една ръка разстояние!
Колкото до Борисов, неговата реакция към този момент отива на цялостна комедия. Час и нещо той изсипваше думи и думи, с цел да маскира нещата. Но несъгласията лъснаха.
Първото и най-важното – министър председателят на държава-членка на Европейски Съюз очевидно се опитваше да убеди, че неговите обещания ще са по-силни от закона! Като да вземем за пример по кое време ще се оказва помощ за стопанската система – заеми ще раздаваме след месец, месец и половина, по думите на Борисов и то с намек за изискване, че тогава към този момент е минало изключителното състояние. Да, само че това не е написано в закон! Все едно да теглиш заем от банката, само че да не подпишеш контракт – тогава какво става? Щом нещо не е в закон, то е неизпълнимо! Затова и е толкоз значимо законите да са добре премислени и написани!
В този ред на мисли, неприсъствен въпрос към Борисов – какво написа в член 57 от Конституцията? Че щом се афишира изключително състояние, единствено със закон се лимитират и права, освен това не всички. Например, права като независимост на мисълта, персоналният живот и че никой не може да бъде принуждаван да се признае за отговорен, нито да бъде наказан единствено въз основа на неговото признание. Затова и в този момент изключителното състояние е нелегално! Нито една от заповедите на здравния министър не е обнародвана, а би трябвало, с цел да влезе в действие – за какво? Обнародването трябваше да стане в тридневен период от издаване на заповедта. И даже Националният спешен щаб в действителност работи в известна степен нелегално – доктор Стойчо Кацаров го изяснява добре ТУК! В този си тип Националният действен щаб не може да издаде никакво предписание, на който и да било, безапелационен е доктор Кацаров, като припомня, че България си има Национален проект за подготвеност при грипна пандемия , признат още 2006 година и той в този момент не се следва.
Защо, господин Борисов? В суматохата забравихте ли? Или е по-удобно да я карате не по проект и по закон? След като има създаден проект какво да се прави, за какво не се прави?! Как тогава да ви имаме вяра, когато не следвате към този момент признати закони и проекти?
И последно – Българска социалистическа партия предложила нелепостите за спекулата, хубаво. А за " погрешната информация " кой предложи? Цяла седмица основният прокурор Иван Гешев използваше всеки комфортен миг пред камера да приказва за това, до момента в който по този начин и не можа да каже и една статистика по отношение на работата му – какъв брой случая на далавера са разследвани да вземем за пример, против какъв брой нарушили карантината има производства. Затова, господин Борисов, малко по-наблюдателните и употребяващи мозъка си се тормозят. Много съществено освен това! Когато пишеш в закони неща, които могат да се поясняват превратно, изискванията за тирания към този момент са налице. Аз персонално още не съм подготвен да приема тирания за сметка на рационално съблюдаване на права поради ковид!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР