В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването

...
В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването
Коментари Харесай

Правителството предлага забрана на партийна дейност в училище

В системата на предучилищното и учебното обучение се не разрешава реализирането на политическа и партийна активност. При осъществяване на своите функционалности педагогическите експерти би трябвало да са политически неутрални и не могат да постановат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и възбраната за политическа активност важат също за началниците и чиновниците в районните ръководства на образованието.

Това е записано в план за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и учебното обучение, признат от Министерския съвет през днешния ден. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на междинното обучение ще се деполитизира със закон.

Предложението на МОН е предизвикано от голям брой случаи, при които чиновници от РУО в страната правят политическа активност и вземат участие интензивно в партийни мероприятия по време на предизборни акции за другите типове избори, в това число и в качеството им на претенденти от името на партии и обединения.

В системата на предучилищното и учебното обучение, която следва да е неполитическа и надпартийна, са основани забележими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни действия могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и ръководството на просветителната система и да доведат до неприемливо политическо въздействие върху учителите и учениците, се показва в претекстовете към плана.

Целта на промените е високата експертиза и професионализъм да се повдигнат в съществени правила на системата.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР