В Шуменския университет Епископ Константин Преславски знаят как да приложат

...
В Шуменския университет Епископ Константин Преславски знаят как да приложат
Коментари Харесай

Неграмотен се натиска за професор в Шумен

В Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски ” знаят по какъв начин да приложат на процедура паметната „ мъдрост ”, приписвана на Сталин: „ има човек – има проблем, няма човек – няма проблем ”. Ето и съответен образец – катедрата по „ География, районно развиване и туризъм ” ще бъде закрита. Формално, тъй като няма задоволително преподаватели, заяви „ Уикенд “.

Шушука се обаче, че същинската причина е друга – учените в катедрата надигнали глас против протеже на ректорското управление.

Въпросното протеже, някой си Веселин Петков, едвам на 32 години, се запътил да става професор, а сътрудниците му освен, че не го подкрепили, само че и се усъмнили, че е преписвач.

Някой евентуално ще се каже, че завист и злоба са в дъното на интригата. Такъв ли е обаче казусът в Шуменския университет?

Младият доцент доктор Веселин Петков се оказва единственият претендент в професорския конкурс, разгласен в края на предходната година. Не твърдим, че състезанието е нагласен, само че е реалност, че различен по този начин и не се появява на него. Иначе Веселин Петков е ученик на Шуменския университет и има скоростна кариера: едвам 30-годишен е, когато става доцент в катедрата, която в този момент ще бъде закрита, а също така е и зам.-декан на Факултета по естествени науки.

Постига всичко това за някакви си 3-4 години. Само че в документите, свързани с състезанието, в едно от мненията е написано: „ в бъдеще да обръща по-голямо внимание на лингвистичните проблеми и неточности в текстовете си ”.

Деликатна рекомендация, която подхожда за възпитаник от 2 клас, само че не и за претендент за професорска степен. Пропуснати запетайки, погрешно членуване и други правописни неточности в документите, свързани с състезанието и монографията му „ Културна география ”, които са обществени в интернет, обаче са по-малката неволя.

Още до момента в който тече процедурата, група учени-географи изпращат формален сигнал, адресиран и до управлението на университета, и до Министерство на образованието. В сигнала се твърди, че монография на доцент доктор Веселин Петков е преписана и няма по какъв начин той да получи професорско звание, без да има собствен автентичен независим труд.

Запознати със абсурда споделят, че е назначена инспекция за плагиатство, само че тя не е завършила и няма съответни резултати. На собствен ред обаче рецензентите на доцент доктор Веселин Петков са отбелязали, че работата му е истинска. Друг е въпросът до каква степен те са справедливи, откакто част от журито на състезанието са били съавтори на младия академик в една или друга обява. А това към този момент е спор на ползи, безапелационни са източниците ни от просветното министерство. 

Реклама

След като професорските напъни на доцент доктор Веселин Петков се удрят в стена от подозрения, на ход е ректорското управление. Тихомълком е взето решение за закриване на катедрата по география, разрешила си толкоз шумно да роптае против шеметната кариера на младия академик.

Факултетният съвет към Факултета по естествени науки, чийто зам.-декан да напомним е самият Веселин Петков, напряко взема решение сътрудниците му да бъдат разхвърляни из други катедри. Мотивът за това кадруване е стоманен: университетският състав се свил до 6-7 души, откакто при започване на годината двама от преподавателите са се преместили в други катедри.

При това даже не е обсъждано предлагането да се направи конкурс и да се назначат нови асистенти. Нищо, че след закриването на катедрата ще последва в един миг и закриване на специалности в университета, както пророкуват специалисти в просветното министерство. 

Ректорът на университета проф. Георги Колев, за който в Шумен се мълва, че ще е претендент за кмет на града на идните избори, отказал да се срещне с бунтарите от катедрата по география. Той не поискал да отговори и на писмата, които те му изпратили. И това в случай, че въпросната катедра е директно обвързвана с съществени за университета специалности като педагогика на образованието по география и по биология.

„ Университетът като че ли не е държавен, а е частна компания на ректорското управление ” – гневят се подчинени на проф. Колев. Те допълват, че в Шумен никак не се церемонят, а напряко закриват катедра, когато е подценено нечие протеже. Особено фрапиращ образец е закриването на катедрата по теология.

Тогава протежето, което трябвало да пораства в научната подчиненост, било на прочут митрополит. За него създали нагласен конкурс, само че пък се разбунтували мнозина преподаватели. Последвала кавга по позната скица: учените се оказали под минимума и катедрата била закрива, без даже да се направи опит за попълването й с нови учени.

Две години преди да се постави точка на теологията като независимо звено, двама преподаватели са изобличени като преписвачи. Проф. Румен Ваташки открил, че мераклийка да стане доцент преписала научния си труд от интернет, от дипломни работи, от реферати на студенти.

Той изобличил и още един преписвач, който с цел да стане професор, показал създаването си „ Приматът в църквата ”. Проф. Ваташки обаче потвърдил, че текстът е изкопиран от труда на тогавашния свещеник на Рилския манастир архимандрит Методий Жерев „ Дванадесет Апостоли Христови и висшата власт в Църквата ”. Две години по-късно и катедрата по теология е закрита.

В Шумен към този момент работят много по-бързо. Не чакат да минат години, а за броени месеци описват играта на недоволните.

Разбира се, университетът „ Епископ Константин Преславски ” не е единственото място в страната, където университетски журита раздават научни степени и звания, само че не тъй като претендентите са постигнали върхове в науката, а тъй като в състезанията се подвизават нечии родственици, племенници, другари, любовници. За страдание това е всеобщо събитие из многочислените университети в България, само че пък и чалгата в науката и академизма е забележими с просто око…
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР