В Северно Косово избухна насилие, след като косовските власти назначиха

...
В Северно Косово избухна насилие, след като косовските власти назначиха
Коментари Харесай

Косово: Отворени сме за нови избори в общините, населени предимно със сърби

В Северно Косово избухна принуждение, откакто косовските управляващи назначиха етнически албански кметове в общини, обитаеми най-вече с косовски сърби. Кметовете в тези четири общини бяха определени през април при изборна интензивност от едвам 3,5 % , защото сърбите ги бойкотираха. В началото на предходната седмица там се стигна до конфликти сред протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Доника Гървала сподели след среща с чешкия външен министър Ян Липавски в Прага, че прекратяването на насилието е първото изискване за обсъждане на нови избори.

" Да, ние сме отворени за избори в тези четири общини, само че с цел да има нови избори е нужно да бъдат направени някои стъпки преди този момент ", сподели тя.

Гървала добави, че Косово също по този начин желае " ангажимент от страна на Сърбия, че повече няма да заплашват " сърбите в Косово да не вземат участие в изборите.

Подкрепления за мироопазващите сили на НАТО започнаха да идват в Косово тази седмица след размириците .

Белград към момента не признава независимостта на тогавашната си област Косово, оповестена през 2008 година. Сърбите в Косово към момента гледат на Белград като на своя столица. Те упорстват за основаването на Съюз на сръбските общини в Косово. Прищина не желае да разреши основаването на подобен съюз, защото се притеснява, че ще се образува анклав, който би подкопал нейния суверенитет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР