В серия от статии на “Мундо Депортиво станаха ясни спецификите

...
В серия от статии на “Мундо Депортиво станаха ясни спецификите
Коментари Харесай

Станаха ясни услугите и докладите, които бившият съдийски шеф Негреира е правил за Барселона

В серия от публикации на “Мундо Депортиво ” станаха ясни спецификите на услугите и отчетите, които някогашният съдийски началник Хосе Мария Енрикес Негреира е предоставял на Барселона.

Изданието е получило достъп до цялостното обобщение на делото “Негреира ", в което попадат декларациите на обвинения пред данъчната организация.

Така в документа " 28 услуги, предоставени на Барселона ” от диска, възложен от испанската данъчна организация, Хосе Мария Енрикес Негреира твърди, че сдружението DASNIL 95SL се управлява и ръководи извънредно от него и че приходите, получени от каталунците, се дължат на неговото ръководство, работа, опит и позиция, като той персонално е икономическият бенефициер на тези доходи.

Той имал устно съглашение с Барселона, което било строго поверително даже за шефа на сдружението, неговия наследник Хавиер Енрикес Ромеро, чиято единствена функционалност била да изготвя отчети за арбитрите, поискани от него.

Негреира твърди, че това съглашение включвало да дава препоръки или рекомендации от управническа позиция, като изброява някои от тях, измежду които се открояват следните:

1. Да изиска комисията по надпреварите, която дава отговор за дисциплинарните наказания против играчите, да не се състои напълно от съдии от Мадрид.

2. Клубът да има събеседник с Кралската испанска футболна федерация (RFEF), който да се грижи за институционалните връзки.

3. Да предложи кои жълти картони или изгонвания могат да бъдат обжалвани след мачовете, защото решението на съдията може да бъде механически противоречиво.

4 . Да осведоми или поучава за всяко институционално посещаване от страна на Испанската футболна федерация.

5. Да осведоми клуба за възможни ползи или различия сред Испанската футболна федерация и Испанската професионална футболна лига (LFP) или да разказва претендентите за ръководител на Лигата.

Същевременно стана ясно, че са открити доказателства, че Негреира е предоставял до шест отчета на Барселона всяка седмица, които са били изготвяни от неговия наследник. В тях се проучват освен съдиите от Ла Лига, само че и такива от мачовете на втория тим на Барселона. Освен това са изготвяли отчети за съдийските отсъждания на мачовете на Реал Мадрид и Атлетико Мадрид.

Репортите за съдиите са били изготвяни преди всеки мач на каталунците. Докладите преди мача са били към 10 страници със фотоси на основния арбитър и неговите асистенти и просторен персонален отчет за това по какъв начин е свирил: 

Описани са огромни детайлности за държанието и отсъжданията на съответния рефер - дали е имал повече или по-малко разговор с играчите на терена; оставял ли е по-свободна игра или не; дали е давал авантажи; дали незабавно е потушавал митинги на футболисти от неговите отсъждания; дали даваните дузпи от него е трябвало да са ясни или не, с цел да се свирят; и даже какви са били връзките му с играчите и треньорите, гарнирани с баланс на преимуществата и минусите, подчертани в жълто, а някои и в алено.

Така апример за Антонио Матеу Лаос е написано в предварителното досие преди мача Барселона - Еспаньол от Купата на краля през сезон 2017-2018, че " няма да се поколебае да покаже втори жълт картон, в случай че има причина, без значение какъв брой е незначителна ".

Анализите след мачовете са разглеждали детайлно  всяко деяние в срещите, което е можело да бъде решено от съдията, като е разказано съответното съдийско присъждане, коментара на решението на съдията и решението, което е трябвало да бъде взето съгласно Енрикес Ромеро.

В последните колони има полета с верните и неверните решения, с цел да се направи по-нагледно съотношението на удобните или неподходящите за Барселона решения и по този метод да се сътвори история за всеки арбитър. Инфографиката, която съпровожда тези редове, включва един от тях, с близо 64 отсъждания, подобаващ на мача Манчестър Сити - Барселона (3:1) в груповата фаза на Шампионската лига през 2016-2017 година, който е бил свирен от унгареца Виктор Касай.

В свидетелските си показания пред прокуратурата на 21 ноември 2022 година Хавиер Енрикес е декларирал, че Алберт Солер, шеф на " Професионален спорт ", и Жерар Лопес, треньор на аварийния тим на Барса, са били осведомени с отчетите.

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР