В село Йоглав, община Ловеч, се състоя първото издание на

...
В село Йоглав, община Ловеч, се състоя първото издание на
Коментари Харесай

Първото издание на проекта Зелено училище в ловешкото село Йоглав

В село Йоглав, община Ловеч, се състоя първото издание на плана "Зелено учебно заведение ", което следва и в селата Малиново, Пресяка и Чавдарци. Това са четирите села от ловешка община, включени като бенефициенти към плана на Фондация „ Арт Офис” в партньорство с Общините Видин и Севлиево, Регионална библиотека „ Проф. Беню Цонев”, Ловеч и с поддръжката на Национален фонд „ Култура” и Фондация „ Америка за България”.

Всички събития, включени в плана, се изпълнят според предложените ограничения за понижаване на риска от разпространяване на Covid-19.

Народно читалище "Пробуда 1926 година " провежда подготовката на терена за "училището " - окосяване на парка за отдих в центъра на селото, подготовка на откритата сцена и местата за фенове, разпространение на предложения измежду популацията и озвучаване на събитието на 18 юли.



Гост-изпълнители по плана бяха артисти от „ Малка театрална компания “ Габрово. Тяхната задача беше да покачат интереса на децата към природата посредством прочувствено разбиране на куклени етюди, присъединяване в игри измежду природата и креативно ателие, за повишение на тяхната екологична просвета.



„ Зеленото учебно заведение “ стартира със спектакъла „ От кулата” – куклена комедия, представяща „ титаничния “ конфликт на модерния човек с природата. Спектакълът беше построен от няколко миниатюри с друг сюжет, само че обединени смислово от концепцията за запазване на природата.

Наивният и жизнеспособен език на кукления спектакъл даде опция на публиката да се забавлява с перипетиите на героите, само че в това време ѝ оказва помощ да се замисли върху посочените проблеми и да разбере, че природата е извор на добродетели.



На полянките сред вековните дървета в парка последваха „ Зелени игри”, посредством които децата си припомниха за цветя, дървета, шубраци и билки, а и по какъв начин би трябвало да се опазват всички блага на природата. В част от игрите участниците демонстрираха бързината си, като изпълняваха клякане, въртене, тичане със словесните команди „ мента-глог-валериан “. В друга игра участниците бяха разграничени на тимове и се състезаваха за различаване и наименуване на билки по аромата, разкриване на скрити букетчета билки в близката околна среда, щафетни игри с подражаване на придвижванията на животни в гората и други. Участници и фенове се забавляваха от сърце.



След интензивните игри децата имаха опция да си отдъхнат прочувствено в екологичното ателие „ Театрална рециклажница”. За това занятие аниматорите бяха подготвили на огромната маса в беседката разнообразни изобразителни материали, ножици, лепили, гланцови блокчета и отпадъчни материали, към този момент изпълнили главната си функционалност и предопределени за изхвърляне. Децата развихриха креативното си въображение и създадоха разнообразни театрални реквизити.



Както във всяко учебно заведение се честват рождени дни, по този начин и в йоглавското „ зелено учебно заведение “ се оказа, че има рожденик, който същия ден навършва 8 години. Това беше Петър Казашки от учебно заведение „ Свети Седмочисленици “ Ловеч, който чества измежду природата със своите съученици и почерпи всички присъстващи на екологичното събитие с парче от вкусната торта.



Датата на събитието съответства и с рождението на Апостола на свободата Васил Левски, което беше упоменато при откриването „ Зеленото учебно заведение “. От 1864 година до началото на 1867 година в разнообразни български селища (Войнягово, Еникьой и Конгас) Левски се занимава с учителска активност. Той учи децата на четмо и писмо, споделя им истории за славното минало на България, пее им хайдушки песни и постоянно изнася уроците си измежду природата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР