В седмицата, в която се навършиха три години от въвеждането

...
В седмицата, в която се навършиха три години от въвеждането
Коментари Харесай

3 години след Covid-19 в Испания - какво се промени

В седмицата, в която се навършиха три години от въвеждането на изключително състояние поради пандемията, медиите в Испания вършат равносметка на последствията от тази рецесия. Повече стрес и неустановеност, по-малко заплащания в брой са най-честите отговори на въпроса какво се промени.

След дългите месеци на наложително оставане у дома и бавното отпадане на рестриктивните мерки по-късно испанците регистрират, че излизат по-малко и високо ценят удобството в дома. Като последствия от Covid интервала статистиката сочи и понижаване на браковете с 25 на 100, както и сензитивно по-малкото разводи, само че още е рано да се реши дали това се дължи единствено на пандемията или на финансовата неустановеност.

Три години са прекомерно малко и не може да се приказва за основна смяна в обществото нито към положително, нито към неприятно, нужни са най-малко 10, означават специалисти. Има обаче ясни трендове – порастват генерации, които избират да се забавляват пред това да имат. Пандемията сподели на всички какъв брой нестабилно е бъдещето, изясняват психолози.

В храната за у дома фрапантно са се нараснали поръчките освен на обяд и вечеря, само че и на закуска. Изискванията за отбягване на пари в брой оставиха трайна диря, огромна част от извършването на покупки се реалокира онлайн. Наблюдателите обаче са скептични по въпроса дали са научени уроците от пандемията и сочат утежняването на обстановката в световен проект. Припомнят и рецесията от 2008-а и заключават, че и тогава, и в този момент упованията за усъвършенстване не се сбъдват.

По обявата работи: Георги Даскалов БНР подкасти: Неразказани истории Следващият ден
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР