В седмицата, в която отбелязахме най-българския празник - 24 май,

...
В седмицата, в която отбелязахме най-българския празник - 24 май,
Коментари Харесай

Той ме страхува, те се ротират - как политическата реч изменя езиковите норми?

В седмицата, в която отбелязахме най-българския празник - 24 май, поглеждаме към речта на политиците. Езикът, употребен от тях промени нормите и към този момент спрягаме по друг метод глагола " опасявам се ", а поради политическата конюнктура към този момент има и нов подобен - " ротирам ".




Какви са най-честите неточности, които чуваме от най-високата естрада в страната?

Отклоненение от нормите и основаване на нови думи - по този начин езиковедите гледат доста постоянно на речта на политиците. А оттова не стопират да извират и нови езикови форми.

" Вие видяхте, като приказва прокурорът, единствено за мен приказва. Мисли, че ме опасява . Ама чакайте, аз по какъв начин съм бил основен секретар толкоз години, в случай че по този начин се опасявам елементарно ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на 17 май 2023

" Когато възвратните сказуеми " не се опасявам " и " опасявам се " се употребяват от представители на българската прокуратура, а не в упражнение по българска граматика, това недвусмислено приказва за нуждата от промяна в правосъдната система ", разяснява служебният министър председател Гълъб Донев на съвещание на Министерски съвет на 10 май 2023 година



" Той споделя: Добре. Имай поради, в случай че се наложи, може да те разпитаме като очевидец или служителя ти по сигурността на информацията. Но, сподели, имай поради, че мен Бойко ме извика, сподели ми да те опраскам ", споделя Владимира Янева, някогашен ръководител на Софийския градски съд на 9 ноември 2015 година

Това е неуместна приложимост, която демонстрира непознаване на българските книжовно-езикови правила, а до някаква степен даже демонстрира загуба на нюх в българския език, разяснява езиковедът доцент Владислав Миланов.

" От тази естрада в наши дни можем да чуем дебелашки, напълно бандитски закани, и откровена тирада на омразата. Насаждане на ненавист, потребление на обидни прилагателни. Вижте, когато 5% от популацията се допира до книги, това е резултатът ", счита Радослав Бимбалов, информационен специалист.



Изглежда политиците са се заели с още една задача - да обогатят речника на новите думи.

" В общественото пространство към този момент се върти глаголът ротирам . Тъй като знаете е доста настояща използването на съществителното ротация. Хубаво е да се замислят, когато използват думата мониторинг , когато споделят, че нещо започва или пък завършват даден развой, когато приказват за цели и приоритизиране .

Този метод навлезе по време на пандемията - съкратеният метод на изказ.

Този метод се изполваше и по време на пандемията - температурирам , за измервам температурата, карантинирам - слагам някого под карантина. Търси се по-съкратен метод на изказ.

От платформата за парламентарна бистрота " Стража " броят и думите на депутатите. Оказва се, че те приказват повече в този момент, в сравнение с преди.

" Проследяваме 20 години обратно всяка една дума, която е изговорена от парламентарната естрада.
В последните няколко Народни събрания езикът загрубя и даже и в предишното се стигна съвсем до физически конфликт ", изясни политологът Здравко Черкезов.





Експертите имат и единствено един съвет към политиците.

" Стига към този момент са ни обяснявали, че посредством такива използва съкращавали дистанцията. По-добре е да седнат и да погледнат учебниците по български език, в сравнение с да демонстрират езикова беззащитност ", предлага доцент Владислав Миланов.

" Образование, обучение, обучение. Няма различен метод. И то сериозна смяна в просветителната ни система, тя би трябвало да бъде осъвременена. Нека не се сърдим на депутатите, а да се сърдим на себе си, тъй като ние всички приказваме по тоози метод, по който приказват те. ", прибавя Радослав Бимбалов.

" Речта, освен към 24 май, ще си остане един от стожерите на българкото, който постоянно ще ни сплотява, а политиците сякаш мъчно схващат това ", споделя доцент Миланов.

Той вижда и много по-голям проблем оттатък единичните неточности.

" Истината е, че политиците си сътвориха диалект, в който се усещат уютно. Създадоха подтекст, в който използват думите по този начин, че зад тези думи да няма никаква реалност и това е най-големият проблем. Политиците през последните години показват една доста огромна бездна сред това, което приказват и това, което вършат и всеки ден обезценяват силата на думите, които употребяват. Политическата тирада става все по-абстрактна и от ден на ден се отдалечава от гласоподавателите ", обобщава доцент Миланов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР