В сделка, която би осигурила доставките на природен газ за

...
В сделка, която би осигурила доставките на природен газ за
Коментари Харесай

Гърция слага край на зависимостта си от руския газ

В договорка, която би осигурила доставките на природен газ за Гърция при положение, че потоците от Русия бъдат прекратени, Министерството на енергетиката на южната ни съседка разгласи, че DEPA Commercial, най-голямата газова компания в Гърция, е постигнала съглашение с TotalEnergies за доставка на полутечен природен газ газ (ВПГ) през зимата, в случай че е належащо, написа Kathimerini .

" Това е договорка от основно значение за енергийните доставки на страната, ако газовите потоци от Русия бъдат лимитирани или спрени “, се споделя в изказването по отношение на съглашението, което планува TotalEnergies да дава на Гърция два товара ВПГ всеки месец в продължение на пет месеца, до март 2023 година Количествата съставляват към една седма от годишното ползване на газ (70 тераватчаса през 2021 г.) и, съгласно способени източници, заместват съвсем 100% от съветския импорт на газ, освен за DEPA, само че и за страната като цяло.

DEPA внася от Газпром към 2 милиарда кубически метра газ годишно по дълготраен контракт, до момента в който количествата, импортирани от Mytilineos, Copelouzos Group и Public Power Corporation (PPC) възлизат на 1 милиард кубически метра.

Забележително е също, че договорът не дефинира цената на газа по отношение на холандския хъб TTF, който съгласно ръководителя на DEPA Костас Шифарас във връзка продължаващия спор в европейските институции за налагането на таван " към този момент не отразява салдото на търсене и предложение “.

Гърция си резервира правото да не закупи газ, само че да заплати такса за отменяне. Сделката е част от рамката за сигурност на доставките на страната, което допуска, че в случай че няма потребност от ВПГ, DEPA ще изплати наказателна клауза на TotalEnergy посредством таксата за сигурност на доставките, плащана от потребителите на газовата система.

Рискът от този разход се смята за оневинен от напрегнатите условия на геополитическия и енергийния фронт през последните дни.

Според оценки на Bloomberg саботажът на Северен поток усилва потребностите на Европа от ВПГ с 90%. Това ще значи същинска война сред Европа и Азия за товари, което кара цените на корабите да доближат нови върхове.

Понастоящем Гърция получава съветски газ посредством тръбопровода " Турски поток “, който доставя и до Унгария през Сърбия.

Атина се стреми да понижи зависимостта си от съветския газ посредством увеличение на вноса на полутечен природен газ и наново отваряне на няколко електроцентрали, захранвани с въглища, както и възнамерява да преобразува някои газови станции на дизелово гориво.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР