В Саудитска Арабия изчезват хора. Някои ги откриват като трупове,

...
В Саудитска Арабия изчезват хора. Някои ги откриват като трупове,
Коментари Харесай

Дългата ръка на Рияд: Саудитска Арабия не се церемони с недоволните


В Саудитска Арабия изчезват хора. Някои ги откриват като трупове, а други по този начин и не се появяват в никакъв случай повече. Режимът е инфилтрирал и обществените медии, с цел да запуши устата на всички, които подлагат на критика властта.

Разкритията, че Саудитска Арабия е плащала на хора, работещи за Туитър в Съединени американски щати, с цел да шпионират критиците на кралството, демонстрират усърдието, с което Рияд се пробва да затвори устата на критиците на режима. Те обаче са единствено последното доказателство за бруталността на тази машина, която кралското семейство употребява от дълго време, с цел да заглуши и сплаши хората, които, съгласно него, подкопават престижа на монархията.

Обвиненията идват в доста противен за Рияд миг. Държавната петролна компания Сауди Арамко не може да си разреши и най-малката политическа неустойчивост, тъй като това може да заплаши излизането ѝ на борсата. В същото време редица авторитетни членове на кралското семейство слагат под въпрос способността на престолонаследника Мохамед бин Салман да управлява страната. Поводът: нападенията против най-голямата петролна рафинерия в кралството през септември.

Особено след идването на Бин Салман на власт, случаите на закани и отвличания на хора станаха нещо всекидневно. Правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч е документирала доста такива случаи от 2017 година насам - откогато Салман публично е престолонаследник. Остри интернационалните рецензии провокира бруталното ликвидиране на журналиста-дисидент Джамал Кашоги в края на 2018 година. Режимът тогава се опита да отвлече вниманието с промяна, даваща повече права на дамите.

В чужбина обаче Саудитска Арабия продължава да стяга хватката против съперниците на режима, употребявайки нови средства. 

Историята на отвличанията е  дълга
Редакцията предлага
Отвличанията от чужбина на хора, които са критикували  режима в Рияд, имат дълга история. През 1979 в Бейрут безследно изчезна представителят на опозицията Насър ал-Саид. През 2003 сериозният по отношение на режима член на кралското семейство Султан бин Турки бин Абдулазиз, както се твърди, е бил наложително дрогиран в Женева и върнат в Рияд, с цел да не му се разреши да получи леговище в Европа. През 2016 той бил подведен да се качи на саудитски аероплан и от този момент никой повече не го е виждал.

Между 2012 и 2015 година принц Турки бин Бандар, живеещ по това време в Париж, призоваваше с видеа в интернет за промени, след което внезапно изчезва безследно. Същата орис сполетя и живеещия едно време в Милано Сауд бин Саиф ал-Насър, за който се твърди, че подкрепял апелите за свалянето на крал Салман. 

След като обществените мрежи направиха обществения спор доста по-лесен, режимът стартира все по-активно да сплашва и обезврежда непокорните гласове в Ютюб, Туитър и Facebook. За задачата тай употребява съвременен разследващ програмен продукт, с чиято помощ прониква в персоналните сметки на дисидентите и разгласява закани против тях. Миналата година бяха задържани братята и приятелите на живеещия в Канада саудитски деятел Омар Абдулазиз, който счита, че с тази си акция режимът е желал да го накара да не разгласява сериозни публикации в мрежата. По-късно стана ясно и това, че телефонът му е бил хакнат през Whats App от саудитски оператор на израелския шпионски програмен продукт Pegasus.

Абдулазис и живеещият в Лондон критик на Рияд Яхия Асири са били сътрудници на Джамал Кашоги. Асири и създателят на сатирични постинги в Ютюб Ганем Алмазарир също са били следени през телефоните си благодарение на израелския шпионски програмен продукт. Бившият главен консултант на Мохамед бин Салман, Сауд ал Кахтани, написа през 2017 година в Туитър, че държавното управление има метод да разкрива даже самоличността на анонимните консуматори на тази платформа. С помощта на хиляди подправени сметки в Туитър и Facebook режимът се пробва да заглуши сериозните отзиви и да манипулира дебата в обществените мрежи в своя изгода. Двете платформи се пробват да отстранят всички ботове и страници, бълващи държавна агитация, само че специалисти показват, че е малко евентуално това пречистване да спре целия поток от дезинформации.

Режимът води психическа война

Ганем Алмазарир също е бил наблюдаван посредством шпионски програмен продукт

Казаното дотук, както и разкритията, че Рияд е подкупвал чиновници на Туитър, с цел да шпионират в интерес на ръководещите, демонстрира какъв брой доста се опасява режимът от обществените мрежи, които за него са действителна опасност. Една трета от 30-милионното население на Саудитска Арабия употребява Туитър, а това трансформира тази платформа в най-мощното средство за публични диспути. Мнозина го употребяват, с цел да насочат посредством него апели за помощ - в опитите си да се откъснат от лапите на режима - като да вземем за пример дисидентките Рахаф Мохамед ал-Кунун, или Маха и Вафа Алсубайе. Други имаха по-малко шанс - саудитската правозащитничка Луджан ал-Хатлул бе арестувана, с цел да не може да избяга в чужбина.

Саудитският деятел Абдулазиз Алмойяд сподели за Дъждовни води, че посредством манипулирането на обществените медии режимът е съумял доста да затегне контрола над недоволните в страната и да води психическа война против личния си народ. Активистът твърди, че се основават подробни профили на всички, които режимът разпознава като дисиденти. А това му дава опция дейно да ги обезврежда: " Можете ли да си визиите по какъв начин се усеща човек, който усеща, че е подслушван или следен когато и да е - в жилището си, със фамилията си и даже в интимния си живот? ", пита Алмойяд.


Защо тези саудитски сестри избягаха от фамилията си?
Вижте и това видео на Дъждовни води:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР