В Сърбия за втора поредна седмица демонстранти блокираха пътища в

...
В Сърбия за втора поредна седмица демонстранти блокираха пътища в
Коментари Харесай

Нова вълна от протести в Сърбия – блокираха магистрали

В Сърбия за втора поредна седмица стачкуващи блокираха пътища допълнително от 50 обитаеми места, заяви БНР. На някои места се стигна до спорове и произшествия.

Протестите се провеждат с искане да бъдат освободени всички задържани по време на предходните демонстрации, да се изтеглят Законът за отчуждаването на частна благосъстоятелност и Законът за референдума и националната самодейност. И двата законови акта са свързани с желанието на британско-австралийската компания " Рио Тинто " да открие мина за рандеман на литий в западната част на Сърбия.
 В Сърбия огромни митинги против замърсяването на въздуха от въглищните централи
В Сърбия огромни митинги против замърсяването на въздуха от въглищните централи

Издигат лозунги като " Въздухът е рисков " и " Вие ни задушавате "

Блокадите започнаха в 14 часа и продължиха тъкмо час. За разлика от предходната седмица нямаше конфликти с полиция и арести . При днешните митинги на 10 места в столицата Белград жителите блокираха придвижването - главно пешком. Те не използваха коли, както в останалите елементи на страната.

Блокади имаше в към 50 сръбски града.

При предходната акция блокирането на придвижването провокира съществени безредици измежду обществеността, като тук-там се стигна и до физическа разпра. Този път лек случай имаше единствено в Нови сад, където група млади мъже излязоха от спрелите коли и влязоха в конфликти с други жители.

Екозащитни организации подлагат на критика ръководещите, че занижават прага за осъществяване на референдум за да разрешат по лесното отчуждаване на благосъстоятелност, което съгласно тях разрешава на непознати компании да заобикалят недоволството на локалното население за осъществяване на своите планове.

Според управляващите измененията в законодателството са нужни поради инфраструктурни планове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР