В Сърбия произвеждат най-скъпото сирене в света. В Специалния природен

...
В Сърбия произвеждат най-скъпото сирене в света. В Специалния природен
Коментари Харесай

Това сръбско сирене струва 1000 евро за килограм

В Сърбия създават най-скъпото сирене в света. В Специалния естествен резерват Засавица край Сремска Митровица се създава сирене от магарешко мляко с невероятната цена 1000 евро за кг, а преди няколко години бе получена информация, че в Лас Вегас за него са платили даже 3000 $, твърди организация РИНА.

Управителят на резервата Слободан Симич споделя, че в Засавица се намира първата плантация за магарета на Балканите, в която сега има към 250 животни, само че единствено някои от тях дават задоволително количество мляко.

Високата цена на сиренето се оправдава от обстоятелството, че за един кг са нужни 25 литра мляко, а една магарица дава към 200 мл мляко на ден. Освен това производството на сиренето е доста комплицирано, тъй като всичко се прави ръчно, изяснява Симич.

Сиренето се продава в опаковки по 50 грама. Има прелестен усет, а това, което го прави неповторимо, с изключение на цената, е благотворното му деяние върху здравето. Магарешкото мляко има ниска масленост и 60 пъти повече витамин С от елементарното краве мляко.

Симич споделя, че по всички параметри магарешкото мляко е идентично с майчиното мляко.

"Щом бебето може да го пие, значи то е мощно, хранително и здравословно, има 50 % повече протеини от кравето. Отлично е и като лек за кожата, против бронхит и астма при децата, срещу белодробни заболявания и възобновяване на организма след тежки интервенции. Почти всички са чели, че в древността и фамозната Клеопатра е употребила магарешко мляко, с цел да резервира младостта и хубостта си ", показва Симич.

Британският принц Чарлз и брачната половинка му Камила са опитвали магарешкото сирене от Засавица, а Би Би Си е снимал филм за него.

Фермата създава годишно към 100 кг от този деликатес, който се продава по целия свят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР